Svatby jsou enormně drahé. Snoubenci musí počítat se statisícovými částkami

Čerstvou zkušenost se zařizováním svatby má za sebou například Kristýna. "Měli jsme jednu z těch menších svateb, asi kolem šedesáti hostů. A padly na to úspory za tři roky," popsala vysoké ceny svateb Kristýna Ježková.

Nejčastěji největší položkou na svatebním rozpočtu je pronájem místa. Pokud nejde o svatbu na úřadě, jde o desítky i stovky tisíc. " Spousta lidí to chce jakoby mimo ta velká města, třeba někde v přírodě, aby to měly v klidu, aby mohli slavit do brzkých ranních hodin. A většinou tady ty pronájmy těch míst klidně na celý víkend je úplně běžné, že se šplhají třeba i na 150 tisíc," přiznala svatební koordinátorka Marcela Cihlářová.

[chooze:article;value:518586]

V rozpočtu je potřeba počítat také s jídlem, hudbou, fotografem a v neposlední řadě samozřejmě oblečením. "Svatební šaty si u nás nevěsty mohou zapůjčit od pěti do patnácti tisíc. A je to v tom kompletní servis, čištění a úpravy švadlenou," řekla majitelka svatebního salonu Barbora Marková.

Podle odborníků je potřeba počítat s tím, že jeden svatební host přijde novomanžele minimálně na tři tisíce korun. Svatba o padesáti lidech stojí od sta do pěti set tisíc. "Letos jsme se u svateb cca pro šedesát lidí dostali nejníže na 350 tisíc. Slyšela jsem o nevěstách, které byly schopné si samy všechno připravit, navařit, všechno připravit a ve finále je celá svatba, krásná vyšla i na padesát, šedesát tisíc," podotkla Cihlářová.

Podle tradic by měl svatbu platit otec nevěsty. To už ale prý dávno neplatí a snoubenci se o náklady nejčastěji dělí rovným dílem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.