Lukašenko vyhrožuje Polsku. Pokud bude třeba, použijeme jaderné zbraně, tvrdí

"Hrozba může být jen jedna – agrese proti našemu státu. Pokud ji proti naší zemi začne Polsko, Litva nebo Lotyšsko, okamžitě odpovíme vším, co máme," řekl běloruský prezident Alexandr Lukašenko v rozhovoru s novinářkou Dianou Pančenkovou, který pak sdílela na sociální síti YouTube.

Lukašenko hovořil i o válce na Ukrajině. Podle něj už ruský prezident Vladimir Putin dosáhl svých plánů. "Jeho cíle se k dnešnímu dni naplnily. A Ukrajina se po skončení této války už nikdy nebude chovat k Rusku tak agresivně jako před ní. Ukrajina bude jiná," řekl.

[chooze:article;value:516288]

​Do války se ale prý jeho země zapojí jen v případě, že Ukrajina na Bělorusko zaútočí jako první. "Pokud vy, Ukrajinci, nepřekročíte naši hranici, nikdy se do války nezapojíme," vzkázal. "Budeme ale i nadále pomáhat Rusku – je to náš spojenec," dodal.

Podle Lukašenka totiž Ukrajině pomáhá 55 zemí, ale jediným spojencem Ruska je právě Bělorusko. I tak si ale stojí za tím, že negativní dopady války "budou jen pro Ukrajinu".

Putin prý navíc Lukašenka nenutí k tomu, aby se zapojil do války na Ukrajině. "K čemu by to bylo? Nic by to nepřineslo," řekl podle agentury Reuters. Přiznal ale, že Bělorusko vloni poskytlo Rusku své území, aby mohlo vstoupit na Ukrajinu. Podle Lukašenka šlo ale jen o "jednotlivé jednotky".

[chooze:article;value:514692]

​O plánu Moskvy údajně ale dopředu nevěděl. Kreml ho podle jeho slov jen požádal, aby ho kryl, kdyby se něco stalo. "Doslova mi Putin řekl, a jste první, komu to říkám: 'Poslouchej, Sašo, víš, taková je situace, kdyby se nedej bože něco stalo, no, jsme spojenci'," popsal Lukašenko rozhovor s Putinem.

Ruská armáda má ale podle Lukašenka dostatek prostředků k ovládnutí Ukrajiny až k Moldavsku. Ukrajině prý zůstane jen "cár území", tvrdí Lukašenko, a to i navzdory tomu, že ukrajinská protiofenziva pokračuje v posledních dnech stále kupředu.

Polsko posiluje vojenské jednotky na hranicích. Má obavy z cviční v Bělorusku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.