Policisté dopadli lupiče ze staré školy. Za půl roku vyloupil deset benzinek

Na bezpečí cyklistů se myslí čím dál více, jednoho konkrétního ale policisté dolů z kola dostat chtěli. Důvodem, proč se po zásahu policie válel v prachu u krajnice, je jedna z akcí, které má mít na svědomí.

Lupič se zbraní v ruce ohrožoval obsluhu čerpací stanice a odnesl si tržbu. "Tento 63letý muž se měl dopustit celkem dvanácti skutků loupežného přepadení," řekla mluvčí středočeských policistů Vlasta Suchánková.

Šlo hlavně o čerpací stanice ve středních Čechách, na Liberecku a v Praze. K tomu prý přidal dva obchody s potravinami. Začít s tím měl v únoru, pár měsíců po posledním návratu z vězení. Odsezeno má celkem 16 let.

[chooze:article;value:517489]

"Trestnou činnost páchal velmi sofistikovaně, ani ten způsob, jakým se dostával na provozovny, nebyl standardní," doplnila Suchánková.

Lupič si vymyslel jakýsi triatlon. K místu přepadení se nejprve vydal autem. Pak pokračoval na kole. A poslední stovky metrů absolvoval po svých. To už se plně koncentroval na samotné přepadení.

Zpátky to bral opačně, přesednutí na kolo mezi obcemi Strašín a Březí u Říčan ale bylo poslední. Muž podle všeho skončí za mřížemi, kde to dobře zná. A to až na deset let. Lupič podobného ražení ze staré školy je s nadsázkou řečeno ohrožený druh. Potvrzují to i policejní statistiky.

[chooze:article;value:517904]

Nejvíc ubývá právě přepadení provozoven, jako jsou čerpací stanice či obchody. Do banky s pistolí v ruce už se nechodí, loni či předloni bylo takových případů pouze devět. Ještě v roce 2013 přitom 96 a o rok dříve dokonce 133.

"Ta situace se nějakým způsobem vyvíjela. Dřív bylo normální, že na každé provozovně zůstávaly peníze po denní směně, což byly třeba řády desetitisíců až statisíců. Teď si to každý majitel chrání," vysvětlil úbytek klasických zlodějů kriminalista Filip Stodůlka.

Všude jsou navíc lepší bezpečnostní opatření a spousta kamer. Loupit v provozovnách už je zkrátka příliš velké riziko. Jednoho typu přepadení je ale podle policistů stále dost. Jsou to ta na ulici.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.