Loď z Ukrajiny proplula novým koridorem. Rusko zaútočilo na zásobníky surovin

Ukrajině svitla naděje, že by se jí už brzy mohlo podařit obnovit vývoz obilí i bez dohody s Ruskem. První loď se úspěšně dostala z Oděsy do průlivu Bospor. Vyhráno ale nemá.

"Nadšením bych teď ještě šetřil. V kontextu celé situace v Černém moři, hlavně na jeho severozápadě, může jít pouze o náhodu," uvedl manažer přepravní společnosti John Stawpert.

[chooze:article;value:515286]

Rusko se snaží Ukrajině situaci zkomplikovat, jak jen může. Nejenže všechny lodě, které míří k ukrajinským přístavům, považuje za možný vojenský cíl, a v posledních týdnech na ně několikrát střílelo, ale v reakci na nejnovější snahu o vývoz obilí zaútočilo na zásobníky jen kousek od hranic NATO.

"Spojené státy odsuzují pokračující útoky Ruska na ukrajinskou obilnou infrastrukturu. Dnes jsme se dozvěděli, že několik ruských dronů poškodilo sklady a sýpky v ukrajinském přístavu na Dunaji poblíž rumunských hranic," sdělil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Vedant Patel.

Ukrajinský prezident doufá, že bude vývoz obilí znovu probíhat na pravidelné bázi. Není to totiž jen v zájmu Ukrajiny samotné. "Zaměřili se na infrastrukturu, která se podílí na zajišťování nejen naší vlastní, ale kolektivní a globální potravinové bezpečnosti. Každý ruský úder je ranou pro globální ceny potravin," má jasno ukrajinská hlava státu Volodymyr Zelenskyj.

V záloze je vývoz surovin také po řece Dunaj, kapacity jsou ale mnohem menší a cesta také finančně nákladnější než z mořských přístavů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.