Dýško 12 tisíc mu nestačilo. Číšník honil zákazníka po parkovišti

V šoku zůstal Ital, kterého podle jeho slov pronásledoval a pokáral rozzlobený číšník v Saint Tropez za to, že nechal "jen" 500 eur (v přepočtu přes 12 tisíc korun) spropitné.

Číšník zákazníka, který byl podle deníku DailyMail velmi bohatý, dohonil na parkovišti a požadoval, aby se muž vrátil do restaurace. K původnímu dýšku 500 pak chtěl ještě dalších 500 eur, aby dosáhl "minimálního" spropitného ve výši 1 000 eur (přes 24 tisíc korun), uvedl tamní list Nice Matin.

Z celé události byl konsternovaný nejen Ital, ale i jeho francouzský přítel. "Myslel si, že byl velkorysý, když nechal 500 eur, místo toho dostal vynadáno," popsal Francouz. "Číšník mu řekl, že to nestačí," uvedl muž. Požadovaná částka 1 000 eur se měla blížit 20 % z celkové útraty, což číšník považoval za adekvátnější. Itala událost urazila. Svému příteli prý řekl, že už nikdy nechce do Saint Tropez vstoupit.

Turisté jsou nespokojení

Incident podle britského deníku jen dokazuje rostoucí frustraci turistů cestujících do Saint Tropez, což je oblíbená destinace boháčů. Turisté například upozorňují, že některé restaurace v pobřežním městě vyžadují minimální útratu 1 500 eur (přes 36 tisíc korun).

"Během nedávného večera restaurace, kterou dobře známe, vyžadovala minimální útratu 1 500 eur za každého," řekl francouzskému deníku muž, který se dle svých slov do Saint Tropez pravděpodobně nevrátí. Jiná restaurace prý prověřuje zákazníky, a když zjistí, že při předchozí návštěvě nedali dobré spropitné, tak jim nedovolí znovu si zarezervovat stůl.

Starostka Saint Tropez Sylvie Siriová již řekla, že svolala majitele restaurací na schůzku na konci letní sezóny, aby tyto praktiky ukončili a "přivítali zákazníky důstojnějším způsobem". Starostce vadí například zmíněná povinnost minimální útraty. "Je to praktika podobná vydírání," řekla Siriová. 

[chooze:article;value:285247]

​Podobné nepříjemnosti ale neřeší jen hosté restaurací ve Francii. Zaskočeni byli také návštěvníci podniku v Palermu na Sicílii, když jim restaurace naúčtovala 20 eur (téměř 500 korun) za nakrájení narozeninového dortu. V jiné restauraci v Itálii byli hosté zase šokováni poté, co jim číšníci účtovali 2 eura (skoro 50 korun) za prázdný talíř, aby jejich dcera mohla ochutnat těstoviny. Restaurace to zdůvodnila "náklady na mytí dalších talířů".

V severním Piemontu zase hosté zaplatili 1,50 eura (36 korun) za extra lžičku, aby se mohli podělit o dezert. U italského jezera Como vyvolalo pobouření zjištění, že restaurace účtuje svým zákazníkům další 2 eura (skoro 50 korun) jen za to, aby si rozkrojili sendviče na polovinu. Nespokojený zákazník sdílel fotografii účtenky jako důkaz nepochopitelného poplatku.

Češi v poslední době na dýškách šetří. Podívejte se, co na to říkají restauratéři:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.