Západem Čech se ženou silné bouřky. V Karlových Varech déšť vymlel dlažbu

[chooze:gallery;value:32845]

​V úterý dopoledne z Německa dorazily na západ Čech první silné bouřky. Ty se nejprve začaly tvořit na Šumavě a v Krušných horách. Aktuálně jsou podle meteorologů nejsilnější na Sokolovsku a Karlovarsku. Okolo tři čtvrtě na sedm se přesunuly i nad Tachovsko a Domažlicko.

"Vyskytují se tam silné bouřky s intenzivními srážkami (až 30 mm/min) a výskytem krup až kolem 3 cm. Postupují velmi pomalu k severu. V jejich okolí se mohou tvořit nová jádra, takže může místy napršet až 50 mm srážek. Nárazy větru dosáhly až na 72 kilometrů za hodinu. Během chvíle se ochladilo o 13 stupňů Celsia," uvedl ČHMÚ krátce před šestou hodinou odpoledne. 

Urputné počasí zaměstnává hlavně hasiče, a to zejména v Karlovarském kraji. Hasiči tam vyjížděli už 61krát, přičemž polovina zásahů připadla jen na samotné Karlovy Vary. Tam prudký déšť například vymlel i čerstvě položenou dlažbu.

V Německém Chloumku na Karlovarsku se tok vylil z břehů:

Ústav pro celé západní Čechy vydal (oranžovou) výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí, která platí do středečních čtyř hodin ráno

​O něco slabší, přesto silné bouřky, hrozí od středečního odpoledne i na zbytku území. Výstraha s nižším stupněm nebezpečí (žlutá) platí pro celou Českou republiku od středečního poledne do čtvrtečních čtyř hodin ráno

Bouřky hrozí hlavně v okolí hor a kopců. "Očekává se výskyt silných bouřek doprovázených zejména přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny přes 30 mm a kroupami do 2 cm," upozorňuje ústav. 

[chooze:article;value:517085]

Výstraha před horkem

V platnosti je také výstraha ČHMÚ před vysokými teplotami, které budou překračovat 31 stupňů Celsia. Varování před nimi platí v úterý pro celé Česko, ve středu už jen pro část území (viz mapa), a to od dopoledních hodin až do devíti hodin večer. 

​"Dnes (15. 8.) budou nejvyšší odpolední teploty v nižších a středních polohách (do 600 m n. m.) vystupovat na 29 až 33 °C. Zítra (16. 8.) očekáváme teploty nad 31 °C už jen v Polabí a na Moravě a ve Slezsku," doplnil k výstraze ČHMÚ. 

Letní počasí se vrátilo v plné síle a je velkou zátěží pro lidský organismus:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.