Zatopené ulice, spadlé stromy a sesuv půdy. Východ Čech zasáhly silné bouřky

[chooze:gallery;value:32818]

​O pásu bouří táhnoucím se přes střední a východní Čechy informoval před druhou hodinou ranní Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). "Zejména na krajním severovýchodu (Náchodsko) se jedná i o velmi silné bouřky, které mohou být doprovázeny přívalovými srážkami, kroupami i přes 2 cm a nárazy větru přes 85 km/h," uvedl. 

To záhy potvrdili i hasiči z Královéhradeckého kraje, kteří měli během noci desítky výjezdů a v odstraňování následků bouřek pokračovali i v ranních hodinách. Většinu výjezdů ohlásili právě z Náchodska, v menší míře pak z Královéhradecka.

"Místa, kde máme nejvíce případů a kde působila bouřka lokálně velmi silně, jsou Jaroměř, Náchod, Nový Bydžov a jejich blízké okolí," prozradili hasiči před pátou hodinou ranní. Vyjížděli především k popadaným stromům a zatopeným domům a sklepům. 

Voda s blátem ale místy zatopila i celé ulice. V Náchodě museli odčerpávat vodu a čistit kanalizační vpusti v ulicích Pekelská a Na Skalce. 

[chooze:article;value:517720]

​Bouřky ve východních Čechách způsobily i dopravní komplikace. "Železniční trať u Vysokova zastavil kolem 5. hodiny ranní sesuv půdy. Událost je bez zranění, místo si zabezpečí drážní jednotky," informovali hasiči. 

Podle ČHMÚ nás čeká tropický týden s denními teplotami přes 30 stupňů. "Nejsou vyloučeny ani tropické noci, kdy teplota vzduchu neklesne pod 20 stupňů Celsia," uvedl.

Vlna veder s sebou ale přinese také lokální silné bouřky. "Zpočátku hlavně v Čechách, postupně i jinde musíme počítat s odpoledními přeháňkami nebo bouřkami," upozorňuje ČHMÚ. 

Teplotní výkyvy k létu podle meteorologů patří:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.