Ukrajina odsoudila generála. Za velezradu a pokus o atentát dostal 12 let

Dvanáct let vězení udělil v pondělí ukrajinský soud bývalému generálovi a vysoce postavenému důstojníkovi ve Službě bezpečnosti Ukrajiny Valeriji Šajtanovi. Navíc mu soud ještě zabavil majetek.

Státní zástupce Šajtanova usvědčil z velezrady a přípravy teroristického útoku, píše portál Kyiv Post. Bývalý generál měl vyzrazovat ruským tajným službám státní tajemství. Těchto případů mělo být hned několik.

[chooze:article;value:516789]

Šajtanova rekrutoval ruský tajný agent Igor Jegorov s krycím jménem Elbrus. Jegorov je jedním z ruských důstojníků, kteří organizovali okupaci na Donbasu i řadu teroristických útoků, které se v tomto regionu uskutečnily v létě 2014, uvádí Ukrajinska pravda.

Jegorov měl navíc pro Šajtanova kromě vyzvědačství i speciální úkol. Šajtanov se měl na pokyny Ruska v roce 2017 pokusit zavraždit prominentního čečenského politika a vojáka Adama Osmajeva, který bojuje na straně Ukrajiny.

Osmajev tento pokus o vraždu přežil. Zemřela ale při něm jeho žena Amina. Rusko se snažilo Osmajeva odstranit kvůli jeho domnělé účasti na plánovaném atentátu na prezidenta Vladimira Putina z roku 2012.

Ukrajinci zaútočili na Kerčský most, tvrdí Rusové. Na místě se ozvaly výbuchy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.