Týden bude ve znamení tropů. Teploměry ukáží i 34 °C. Ochladí nás ale bouřky

Teplé jihozápadní proudění přinese nadprůměrné teploty po celý týden a vyloučené nejsou ani teplotní rekordy. Největší šanci na jejich překonání máme v úterý – to se budou teploty šplhat v maximech na 34 °C. Teplotní rekord z pražského Klementina je pro 15. srpna z roku 1952, tehdy tam naměřili 33,4 °C.

Počítat musíme i s bouřkami. Ty mohou být ojediněle doprovázené i přívalovým deštěm, krupobitím a silnějšími nárazy větru. V pondělí bude polojasno, v Čechách ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami. Ranní teploty 20 až 15 °C. Odpolední teploty 28 až 32 °C. V úterý bude polojasno nebo oblačno, zejména na západě území místy s přeháňkami nebo bouřkami. Ranní teploty 20 až 16 °C. Odpolední teploty 28 až 34 °C.

​Od středy bude přibývat bouřek

Vlnící se frontální rozhraní bude podporovat vznik bouřek. Ve středu bude polojasno nebo oblačno, místy s přeháňkami nebo bouřkami. Ranní teploty 20 až 16 °C. Odpolední teploty 28 až 33 °C. Ve čtvrtek bude polojasno nebo oblačno, místy s přeháňkami nebo bouřkami. Ranní teploty 20 až 14 °C. Odpolední teploty 27 až 32 °C. V pátek bude polojasno nebo oblačno, místy s přeháňkami nebo bouřkami. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 27 až 32 °C.

[chooze:article;value:517648]

​Víkend jako z reklamy na léto

Víkendové počasí nebude mít chybu. Převládat bude slunečno a odpolední teploty nás budou lákat k vodě. V sobotu bude polojasno. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 27 až 31 °C. V neděli bude polojasno nebo skoro jasno. Ranní teploty 18 až 14 °C. Odpolední teploty 28 až 32 °C.

Aktivita komárů bude vysoká

Hlavní výbavou po celý týden by měl být nejen opalovací krém, sluneční brýle, pokrývka hlavy a láhev s vodou, ale také repelent proti komárům – jejich aktivita skokově vzrostla a je na většině území na mimořádně vysokých hodnotách.

Po vydatných deštích na začátku srpna sloužily louže jako vhodná stanoviště pro vývoj komářích larev. Nejvyšší létací aktivita komárů je za teplého, bezvětrného počasí s vysokou vzdušnou vlhkostí. Jinými slovy – při teplotě mezi 15 až 40 °C, vlhkost vzduchu přes 40 %. Podle výzkumu jsou lidé s krevní skupinou 0 napadeni a poštípáni komáry dvakrát častěji než lidé s krevní skupinou A. Krevní skupina B je na žebříčku oblíbenosti pokrmů komárů na středním místě. Další zásadní přitažlivostí pro komáry je naše tělesná teplota. Čím je vyšší, tím dříve komáři koušou. A do třetice hraje roli také barva oblečení. Komáři častěji létají k lidem, kteří mají na sobě syté barvy.

Léto se vrátilo plnou silou. Teploty přesáhnou 30 stupňů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.