MAPY: Česko zaplaví dotěrní komáři. Jejich aktivita bude mimořádná

Komáří sezona odstartovala v polovině května a podle odborníků má trvat až do prvních mrazů, tedy přibližně do poloviny října. Přestože v Česku vrcholí v červenci, aktivita otravného hmyzu stále roste v řadě oblastí.

V následujících dnech bychom se proto měli připravit, že nás komáři mohou pořádně potrápit. Jejich aktivita bude totiž místy i mimořádná. Ideální jsou pro ně teploty mezi 15 až 28 °C a vlhkost vzduchu nad 40 %.

[chooze:article;value:517453]

"Po vydatných deštích na začátku srpna sloužily louže jako vhodná stanoviště pro vývoj komářích larev. Nejvyšší létací aktivita komárů je za teplého a bezvětrného počasí s vysokou vzdušnou vlhkostí," přiblížila meteoroložka Dagmar Honsová.

pondělí bude dle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mimořádná aktivita klíšťat zejména na západě našeho území. Místy pak může být jejich aktivita i vysoká.

Postupně se však situace začne zhoršovat na celém území Česka. Nejvíce bude otravný hmyz v úterý stále obtěžovat lidi na západě země, místy pak už bude aktivita komárů střední nebo vysoká také na východě republiky.

Středa vypadá z následujících dní nejhůře. Mimořádná aktivita komárů bude podle meteorologů panovat v řadě oblastí napříč celým státem. Míst, kde si Češi budou moci od hmyzu odpočinout, bude opravdu jen málo.

Pokud se chystáte do rizikových oblastí, neměli byste zapomenout na repelent. "Má být aplikován na kůži, která není chráněna oděvem. Lze je aplikovat i na oděv. Doporučené účinné repelenty obsahují DEET (diethyltoluamid) nebo IR 3535 nebo Icaridin," poradili odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Experti se navíc doporučují obléknout tak, aby oděv zakryl co nejvíce těla. Ideální je proto oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi.

Pozor na přemnožené komáry a klíšťata. Fungují proti nim i zaručené babské rady (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.