Chlapec (13) spadl v Grand Canyonu z 30 metrů. Uhýbal turistům, kteří se fotili

Turisté v jedné z nejnavštěvovanějších amerických přírodních památek byli minulý týden svědky děsivého pádu. Na výletě s rodiči v Grand Canyonu spadl třináctiletý chlapec ze Severní Dakoty z vyhlídky nazvané Bright Angel Point Trail. Podle záchranářů se před nárazem dolů řítil zhruba třicet metrů. 

Chlapce převezl vrtulník do nemocnice v Las Vegas. Podle lékařské zprávy měl devět zlomených obratlů, otřes mozku, prasklou slezinu, poškozené plíce a zlomenou ruku, informuje televize Sky News. Nyní je ve stabilizovaném stavu a komunikuje. 

"Byl jsem u okraje srázu a jenom jsem uhýbal turistům, kteří si to tam chtěli vyfotit," popsal okamžiky před pádem ze zhruba třicetimetrové výšky zázračně zachráněný Wyatt Kauffman lokální televizi KPNX. Zmínil také, že ho asi zachránilo to, že byl před zaškobrtnutím v podřepu a jednou rukou se chvíli držel části skály. 

[chooze:article;value:515706]

​Přivolaným záchranářům trvalo dvě hodiny, než se do hlubin skalnatého masivu v Arizoně za vážně zraněným hochem dostali. Asi desítka z nich se musela ze skály slanit a vyzvednout ho nahoru pomocí kladky, informuje web ABC News

Za rychlou a úspěšnou záchrannou operaci poděkoval Wyattův otec všem, kteří na místě neštěstí v té době byli. "Teď už jsem jenom šťastný, že náš syn pojede domů s námi v autě a nepoveze ho pohřební služba," řekl dojatě novinářům. 

Místo, odkud chlapec spadl, je podle deníku Guardian, na vyhledávané turistické trase, která je ale hodně rušná a velmi strmá. Kvůli dechberoucímu výhledu se na mnoha podobných vyhlídkách tlačí stále více návštěvníků, kteří si nedávají při výšlapech pozor a přeceňují svoje síly. I kvůli tomu minulý týden zemřela žena po pádu během túry v národním parku Grand Teton v americkém státě Wyoming. 

Na začátku srpna z rozhledny na Děčínsku spadlo devět dětí. Čtyři se vážně zranily (08/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.