Jak bude do konce léta? Meteorologové zveřejnili první modely

Tropické teploty budou panovat do konce druhé srpnové dekády

Po chladné a na srážky bohaté první srpnové dekádě se do Česka vrátilo pravé letní počasí s tropickými teplotami. Tropické teploty a místy bouřky nás budou provázet celým příštím týdnem. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat v první polovině týdne mezi 27 až 33 °C, od pátku mezi 26 až 31 °C.

Na obloze bude převládat polojasno až oblačno, během dne musíme místy počítat s přeháňkami nebo bouřkami, které budou ojediněle doprovázené přívalovým deštěm a nárazy větru o rychlosti kolem 70 km/h. Relativně teplé budou také noci – v nočních minimech teploty budou klesat na 20 až 14 °C a ojediněle tak zaznamenáme i tropickou noc, kdy teploty nebudou klesat pod 20 °C. Také teplota vody v přírodních nádržích půjde opět rychle nahoru – nyní se pohybuje jen mezi 18 až 21 °C.

​Poslední srpnová dekáda ve znamení letních dnů

Tropické teploty by měly vydržet až do 23. srpna, poté se mírně ochladí, ale odpolední teploty budou i nadále zůstávat na letních hodnotách – pohybovat se budou mezi 23 až 28 °C, v ranních minimech mezi 17 až 13 °C. Zaprší na přechodech frontálních systémů. Žádný výrazný propad teplot vzduchu nás do konce prázdnin zřejmě nečeká a plavky si ještě užijeme.

[chooze:article;value:517327]

​Sezóna koupání i ve Středomoří vydrží dlouho

Podle studií se Středozemní moře kvůli klimatickým změnám otepluje až o 2 °C za 100 let, u španělského pobřeží až o 3 °C. Což sice zvyšuje riziko extrémního počasí – tedy silných bouřek, viz letošní obrovské kroupy nebo vznik medikánů. To jsou tlakové níže, které v některých znacích připomínají hurikán, tj. vytvoří se v nich oko s minimem oblačnosti. Nicméně se ale prodlužuje i sezóna na koupání.

Letos v létě je teplota vody na jihu Evropy vysoká – pohybuje se od 25 do 30 °C. Jedna z možných příčin letošní vysoké teploty moří a oceánů je i výbuch sopky Hunga Tonga v jižním Pacifiku v polovině ledna 2022. Tato mohutná erupce mimo jiné do atmosféry poslala obrovské množství páry až do výšky 35 km, která působí jako skleníkový plyn a ohřívá planetu.

Počasí jako na houpačce. K českému létu výkyvy patří, říkají meteorologové:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.