Končí 19 dní bez pořádného léta! O víkendu se vrátí tropy, bude až 33 °C

Teplé jihozápadní proudění pocítíme už v pátek. Těšit se můžeme na letní teploty – naměříme 22 až 26 °C, v Polabí až 28 °C. Jinak bude jasno až polojasno, během odpoledne ojediněle až oblačno. Opět tak budeme vytahovat plavky, nicméně teplota vody se v přírodních nádržích pohybuje jen mezi 18 až 20 °C a v porovnání s teplotou vzduchu, půjde její teplota nahoru jen pozvolna.

​O víkendu bude až 33 °C

Díky tlakové výši ustanou srážky, nebudou hnít houby a pravděpodobnost, že se z lesa vrátíte s plným košíkem je vysoká nebo velmi vysoká na celém území. V sobotu bude polojasno nebo jasno, odpoledne ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Odpolední teploty 26 až 30 °C, v Polabí až 33 °C.

V neděli bude polojasno nebo skoro jasno, ojediněle s přeháňkami a s bouřkami. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 28 až 33 °C. A tropické teploty budou pokračovat i v příštím pracovním týdnu.

[chooze:article;value:516762]

​Začátek srpna byl neobvykle chladný

První srpnová dekáda přinesla neobvykle nízké teploty – při vrcholícím studeném severozápadním proudění se odpolední teploty zastavovaly jen lehce přes 10 °C. Přitom v posledních letech jsme byli zvyklí na to, že v tomto období se ruce střídala jedna vlna veder za druhou, viz roky 2013, 2015 a 2018, kdy odpolední teploty kulminovaly na hodnotách přes 35 °C. Na druhou stranu je letošní období meteorologického léta (tedy od 1. června) do 10. srpna bohaté na tropické dny, viz tabulka a počet tropických dnů v posledních letech na stanici Praha-Ruzyně.

​Už jste viděli Perseidy?

Každoročně je jich plná noční obloha kolem sv. Vavřince. Perseidům se říká padající hvězdy, ale je to prach z komety 109P Swifr-Tuttle. Nejlépe se vám bude noční obloha pozorovat vleže, oblačnosti by mělo být málo.

[chooze:article;value:516705]

​Naše Země protne několikrát do roka dráhu některé staré komety, která na své pouti kolem Slunce poztrácela spoustu prachových částic a kamínků. Ty pak vytváří meteorický roj. Jakmile vlétne takový kamínek do zemského ovzduší, zahřeje se, shoří a zazáří jako meteor. V období od 14. do 21. listopadu můžeme na obloze pozorovat Leonidy. Ty dostaly své jméno podle toho, že se na obloze jeví jako by vylétaly ze souhvězdí Lva. Mezi 7. a 17. prosincem se na obloze pravidelně vyskytují Geminidy. Ty jsou spojené s planetkou 3200 Phaethon a její se jako by vylétali ze souhvězdí Blíženců.

V červenci byla největší horka v historii měření. Je to projev oteplování, říká klimatolog:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.