Chorvaté vyzývají majitele kaváren: "Zlevněte, ať jsme tak drazí jako v Paříži"

Káva je oblíbeným nápojem řady lidí, a to včetně Chorvatů. Jak upozornil deník Danas.hr, zatímco ještě nedávno za ni platili lidé v kavárnách pět nebo šest kun, ceny šly rapidně nahoru. Nyní tak dávají pomalu stejnou částku, ta je ale v eurech.

V centru Záhřebu podle portálu káva vyjde na více než tři eura (více než 73 korun). Mnozí lidé upozorňují, že by si metropole měla vzít příklad z Paříže. Protože i v jednom z nejdražších měst na světě se dá káva pořídit za euro (kolem 24 korun).

[chooze:article;value:516545]

Desítky podniků v Paříži totiž nápoj za tuto cenu nabízí. Magistrát města dokonce aktualizuje interaktivní mapu. Takže lidé mohou snadno zjistit, kde si kávu za euro dají. "Existuje to už dlouho," uvedla majitelka kavárny Esra Açiková.

Podle Chorvatů by tak majitelé kaváren v zemi měli zlevnit. "Všichni to známe. Že pak sedíme dvě hodiny u jedné kávy. Takže si myslím, že by to byl určitě dobrý nápad," má jasno Katarina. "Souhlasím, že euro by byla dobrá cena za kávu," přidala se Iris.

Vysokých cen kávy si v chorvatském hlavním městě všimli i turisté. "Myslím, že je to drahé. Je to jen voda a pár zrnek. Takže jedno euro je v pořádku," řekl Steff z Nizozemska.

Dle číšnice Valentiny Kosinecové jsou kavárny i přes vysoké ceny stále plné. Připouští však, že zlevnění na euro by jistě přilákalo daleko více lidí. "Myslím, že kdyby byla cena jedno euro, určitě by to ve všech kavárnách fungovalo," řekla.

[chooze:article;value:513228]

Už nyní se ale dají v Chorvatsku najít podniky, kde koupíte kávu levně. Euro například za nápoj zaplatíte v restauraci ve městě Stari Grad na ostrově Hvar. Majitelka totiž chtěla, aby si to mohl dovolit každý.

"Rozhodla jsem se, že když je situace taková, jaká je, chci nabídnout alespoň jednu bezpečnou věc. Něco, co je v naší společnosti velmi důležité, tedy že může jít člověk na kávu. A to aniž by přemýšlel, jestli si to může dovolit," citoval portál Net.hr majitelku Dajanu.

Chorvatsko jde vstříc bezhotovostním platbám. Více se dozvíte v následující reportáži (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.