Rakovina postihuje stále mladší muže. Vědci varují před několika faktory

Vědci odhalili několik důležitých faktorů, které u mladých mužů zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Toto onemocnění bylo kdysi považováno za nemoc starších lidí, ale v posledních letech došlo k záhadnému zvýšení případů u mladých dospělých, píše deník Daily Mail.

Vědci z univerzity v americké Indianě proto analyzovali lékařské záznamy celkem 3 000 mužů ve věku 35 až 49 let, z nichž pětině byla diagnostikována rakovina tlustého střeva. Výsledky jejich studie byly nedávno publikovány v časopise Cancer Prevention Research.

Vědci zkoumali lékařské záznamy na základě 67 faktorů – včetně stravy, kouření a toho, zda muži užívali volně prodejné léky. Mezi všemi těmito faktory jich vědci našli několik, které významně zvyšovaly riziko vzniku rané rakoviny. (Tak vědci označují její výskyt u osob mladších 50 let.)

Konkrétně šlo o věk, užívání alkoholu, výskyt rakoviny tlustého střeva v blízké rodině, chorobnou zátěž těla typu kouření a nepravidelné užívání některých léčiv.

Podle gastroenterologa a hlavního autora studie Thomase Imperialea je potřeba se na mladé muže zaměřit. "Tato studie je důležitá, protože klade na stůl otázku, zda a případně jak provést screening lidí mladších než 45 let. Víme, že rakovina tlustého střeva v mladším věku je na vzestupu, ačkoli absolutní riziko je stále mnohem nižší i ve věkové skupině 45 až 54 let. Nicméně to neznamená, že bychom se neměli snažit identifikovat mladší lidi s vyšším rizikem, abychom je prověřili," myslí si lékař.

Výsledky studie by podle něj měli motivovat samotné muže, aby se zajímali o screening, pokud zjistí, že na ně sedí vícero rizikových faktorů. Vědci například zjistili, že u mužů s příbuzným s rakovinou tlustého střeva byla více než dvakrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich tato nemoc rozvine, než u jejich vrstevníků. Soustavné požívání alkoholu zvýšilo riziko o 75 %, chorobná zátěž těla typu kouření zvýšila riziko o 15 % a rostoucí věk zvýšil riziko o 9 %.

[chooze:article;value:516497]

​V České republice jsou v rámci programu screeningu kolorektálního karcinomu zváni všichni muži i ženy ve věku od 50 let k preventivnímu vyšetření, které spočívá buď v testu okultního krvácení do stolice, nebo ve screeningové kolonoskopii. Národní zdravotnický informační portál (NIZP) ministerstva zdravotnictví uvádí, že v období mezi 50. a 54. rokem života je ideální provádět test na okultní krvácení do stolice každoročně, od 55 let výše pak ve dvouletém intervalu. Na tato preventivní vyšetření ale chodí jen něco přes čtvrtinu Čechů.

Jedním z velkých problémů této rakoviny je bohužel skutečnost, že nemocní dlouho nevykazují vážné příznaky. Ty se mohou objevit až v pozdějších fází, kdy je onemocnění obtížnější léčit.

Revoluce v léčbě rakoviny: Lékaři testují tabletu, která zastavuje růst nádoru (08/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.