Perseidy rozzáří noční oblohu. Meteorický roj půjde pozorovat z celého Česka

Perseidy můžeme na obloze každoročně vídat od poloviny července přibližně do konce srpna. "Nejvíce jich však padá okolo maxima, které letos nastane v neděli 13. srpna dopoledne. Neboť po maximu už aktivita prudce klesá," přiblížili astronomové z Fyzikálního ústavu v Opavě.

Nejlepší chvíle pro pozorování meteorického roje tak bude v noci ze soboty 12. srpna na neděli 13. srpna. "Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní zazáří každou hodinu přibližně 80 meteorů, z toho 10 až 20 může být opravdu jasných," doplnili odborníci.

[chooze:article;value:515614]

Podle astronomů jsou navíc letos naprosto ideální podmínky. "Na obloze bude Měsíc ve fázi úzkého srpku, který vychází až časně ráno a nebude příliš rušit svým svitem. Bude tedy možné spatřit i nejslabší meteory," nastínili experti.

Pokud si chcete zážitek patřičně vychutnat, astronomové doporučují odjet z velkých měst i míst, kde je hodně světla, alespoň několik desítek kilometrů daleko. Je dobré mít navíc co nejlepší výhled do všech stran.

"Pozorovat úkaz je nejvhodnější vleže, například ve spacáku nebo na lehátku. Pro sledování úkazu není třeba žádný dalekohled, meteory náhodně létají po celé obloze a jsou dost výrazné na spatření pouhýma očima," poradili odborníci.

Příznivě navíc na víkend vypadá také předpověď meteorologů. Obloha sice bude zpočátku oblačná až polojasná, nakonec se ale vyjasní. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

NASA vytvořila zvláštní komisi pro pátrání po UFO. Podívejte se na reportáž (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.