Ruská armáda v potížích. Ukrajinci jí působí vážné problémy

Ukrajinská protiofenziva je v plném proudu a Rusko se podle expertů potýká s obrovskými problémy. Rusové musí například řešit skutečnost, že ukrajinské dělostřelectvo je stále silnější, píše rakouský web OE24. Už několik měsíců ukrajinské vojenské velení usilovalo o likvidaci ruského dělostřeleckého průzkumu a nyní se mu to daří. "Kyjevské ozbrojené síly jsou nyní schopny lokalizovat ruské dělostřelectvo a zničit jej přesnými zbraněmi," popsal vojenský expert Jack Watling pro Financial Times.

Podle experta jde o důležitý bod obratu. "Poprvé od začátku války mohou ukrajinské houfnice vést trvalou palbu na ruské pozice. Znamená to také, že Moskva – i když stále ničí ukrajinská vozidla v minových polích – má menší dělostřeleckou sílu k zabíjení pěchoty. Díky tomu se ukrajinským jednotkám daří obsazovat ruské pozice," vysvětlil Watling.

Bodují i drony

Velké potíže Rusům působí také ukrajinské námořní drony, které na sebe výrazně upozornily například nedávným útokem na Krymský most. Podobné úspěšné útoky dostávají Rusko pod stále větší tlak. Navíc se zdá, že proti nim Rusové zatím nedokážou účinně zasáhnout. 

[chooze:article;value:516720]

​Právě na námořní cíle se nyní zřejmě začíná Ukrajina také zaměřovat, uvádí analýza amerického Institutu pro studium války (ISW). "Předchozí ukrajinské akce se zaměřovaly hlavně na ruské vojenské cíle na souši, ale zdá se, že ukrajinské ozbrojené síly nyní rozšiřují své úsilí také na námořní cíle," stojí ve zprávě. 

Podle Watlinga budou následující měsíce klíčové. "Suché počasí umožní Ukrajině pokračovat ve svém tlaku až do začátku listopadu. To bude kritický bod a od té doby bude pokrok záviset na tom, která strana se lépe připraví na zimní boje," upozorňuje expert.

Česká republika podporuje Ukrajinu v mnoha záležitostech. Neobvyklou nabídku pomoci získala Ukrajina i od fotbalové Slavie:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.