Mluvčí Kremlu šokoval: Naše volby nejsou demokracií. Putin dostane přes 90 % hlasů

"Naše prezidentské volby nejsou ve skutečnosti demokracií, jde o nákladnou byrokracii," řekl Peskov listu The New York Times. "Putin bude příští rok znovu zvolen s 90 procenty hlasů," dodal.

Později na dotaz ruského webu RBC svá slova mírnil. Američtí novináři podle něj postupovali "jako obvykle". Svou jistotu, že Putin zůstane prezidentem, ale potvrdil. "Tím jsem si osobně jistý na základě konsolidace společnosti kolem Putina," vzkázal.

"Padla otázka na volby a odpověď zněla, že volby, ačkoli jsou požadavkem demokracie a sám Putin se je rozhodl pořádat, se teoreticky konat nemusí, protože už teď je zřejmé, že Putin bude zvolen. Toto je můj osobní názor a oni ho zkreslili," doplnil.

[chooze:article;value:515725]

Demokratičnost voleb v Rusku je dlouhodobě mnoha experty zpochybňována. Pravidelně se objevují zprávy o manipulaci s volebními lístky. 

Šéf Kremlu získal v roce 2018 podle tamní ústřední volební komise 76,65 procenta hlasů. Prezidentem je od roku 2000. V letech 2011 až 2013 čelil kvůli podezřením na podvody při volbách velkým protestům.

Mír s Ukrajinou není reálný, tvrdí Putin. Rusko není zvané na mírové jednání (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.