Vědci představili osm návyků, které lidem mohou prodloužit život o 24 let

V nové studii publikované na konci července vědci z několika amerických univerzit sestavili seznam osmi návyků, kterými si lidé mohou prodloužit život o více než dvě desetiletí. Ve výzkumu vědci využili data více než 700 tisíc Američanů, která byla shromažďována v letech 2011 až 2019. 

Výsledky ukázaly, že pokud si muži tyto návyky osvojí do dovršení věku 40 let, mohou si tím v průměru prodloužit život o 24 let. U žen se jedná o 23 let. O jaké návyky se podle vědců jedná? 

  • Stravovat se zdravě
  • Mít dostatek fyzické aktivity
  • Nekouřit
  • Vyhýbat se pravidelnému pití alkoholu nebo nadměrnému množství
  • Udržovat pozitivní sociální vztahy
  • Vyhýbat se stresu
  • Vyhnout se závislosti na opiátech
  • Dodržovat zásady spánkové hygieny

Přestože tento seznam neobsahuje převratné rady, podle odborníků je působivé, o kolik let se při jejich dodržování může prodloužit život. "Byli jsme opravdu překvapeni, kolik let navíc lze získat díky osvojení jednoho, dvou, tří nebo všech osmi návyků," vyjádřila se Xuan-Mai T. Nguyenová, hlavní autorka studie a studentka medicíny na illinoiské univerzitě. 

[chooze:article;value:512270]

​Podle zjištění výzkumu má největší vliv na délku života nízká fyzická aktivita, závislost na opiátech a kouření. Tyto špatné návyky jsou spojené s 30 až 40% nárůstem rizika předčasného úmrtí. Například úzkosti a deprese souvisí s 8 % předčasných úmrtí. "Ve studii jsme se poprvé zabývali psychologickými faktory u životního stylu a jejich souvislostí s délkou života," řekla deníku Medical News Today Nguyenová. 

"Zjištění studie je působivé i v tom smyslu, že pokud začnete s dodržováním těchto návyků a neosvojíte si všechny, stále je to pro vás prospěšné," vyjádřil se lékař a profesor preventivní medicíny William Schaffner, který se na výzkumu nepodílel. "A pokud si osvojíte všechny a začnete s tím brzy, zdá se, že skutečně dosáhnete významného prodloužení života. Nemluvíme tu o dnech, týdnech, měsících nebo o několika málo letech," dodal Schaffner. 

Mnoho Čechů se bojí lékařů a zanedbávají preventivní prohlídky (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.