Válek chystá revoluční změnu. Aplikace usnadní život pacientům i lékařům

Mobilní aplikaci, která ulehčuje život nejen zdravotníkům, používají třeba v Krajské nemocnici v Liberci. "To je systém jak pro lékaře, tak pro sestry. Dostaneme se k aktuálním údajům pacienta a zároveň jsme schopni přes to fotit třeba rány pacientů, fotit vstupy a podívat se na to, jak vypadají. To, co chystáme v průběhu podzimu, je mobilní aplikace, kdy by se k nám mohli objednávat na termíny – podobně jako používáte třeba svoje mobilní bankovnictví," objasnil lékařský ředitel nemocnice Tomáš Roubíček. 

On-line systém sdílení informací mezi odděleními včetně mobilní aplikace mají i v pražském IKEM. Aplikace pro chytré telefony pacienty upozorní na blížící se prohlídky, nutnost si vzít léky, jde přes ní zažádat o e-recept, a dokonce i sleduje kondici nemocného. Pacient má navíc na jednom místě uložené veškeré informace z vyšetření, která v IKEM absolvoval.

[chooze:article;value:503975]

​"Máme aplikaci pro chytré telefony, ve které si pacient může svoje zprávy zobrazit přímo sám a u jakéhokoliv lékaře je může ukázat, případně tomu lékaři přeposlat nebo vytisknout," prozradil přednosta Centra diabetologie v IKEM Martin Haluzík. 

Co nemocnice a pracoviště, to snaha o digitalizaci. Jenže rozdílné systémy přináší i řadu úskalí. Problémem je třeba on-line sdílení výsledků z vyšetření mezi nemocnicí a praktickým lékařem. "Všechny zprávy z odborných vyšetření jsou primárně určeny praktickému lékaři tak, aby věděl, co se děje. Proto o ně také žádá, vydává žádanku a následně doufá, že se mu ta zpráva vrátí," vyjádřil se praktický lékař Vojtěch Mucha. 

Nejen takovým problémům už brzy bude konec. Ministerstvo zdravotnictví se totiž rozhodlo vytvořit centrální systém. "Chci, aby se do konce roku 2026 daly posílat zprávy, žádanky, nálezy, aby to fungovalo elektronicky, nahrávalo se to automaticky do systémů, aby se snížila administrativa, aby pacientům skončilo obíhání," sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. 

[chooze:article;value:513166]

​Ministerstvo prý ale zajde ještě dál. Vzniknout by měl i elektronický zdravotní průkaz. Podle lékařů by bylo ideální, kdyby mimo jiné obsahoval i ty nejdůležitější informace o pacientech. "Přetavujeme Tečku do elektronického zdravotního průkazu. Chtěl bych, abychom pro ty, kteří o to budou mít zájem, umožnili i využití Tečky a mobilu, elektronického zdravotního průkazu, aby i to byl nosič předávání informací těch žádanek," přiblížil Válek. 

"My bychom byli nejradši, aby to byly opravdu jenom základní informace. To znamená, aby alergie, očkování, propouštěcí zprávy nebo laboratorní výsledky byly nějakým jednoduchým způsobem k dispozici," říká Mucha. 

Chytré on-line systémy využívá i řada praktických lékařů. Mezi nimi třeba i Ondřej Sobotka. "My jsme v některých ordinacích zavedli virtuální sestru, vytvořili jsme si vlastní software, který zefektivňuje komunikaci," prozradil. Pacienti se tak můžou objednat například na prohlídku, zaslat zprávy z vyšetření anebo se jen na něco zeptat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.