Slovinsko čelí největší přírodní katastrofě. V Chorvatsku vyhlásili kvůli záplavám stav nouze

Silné páteční bouře a následné povodně způsobily ve Slovinsku rozsáhlé škody. Zasaženy byly asi dvě třetiny země. Mnoho obcí je stále odříznuto od světa. Pomoc se k nim podle webu 24ur snaží dostat jak po zemi, tak vzduchem. Ne vždy se to ale záchranářům daří. Voda sice pomalu opadá, velké obavy v hornatém Slovinsku ale i nadále vyvolávají sesuvy půdy.

Nejhorší je situace na řece Meže. "Řeka stoupla natolik, že spláchla celý dům. Jeden z obyvatel, kterému se podařilo chytit telefonní signál, mi řekl, že situace je apokalyptická. Nedokážou si představit, jaká je v odlehlých vesničkách, které nemají žádný kontakt se světem," cituje reportérku Karin Potočnikovou televize RTV.

Vážná je také situace u řeky Mury, a to především kvůli její hrázi, která se v sobotu u vesnice Dolnja Bistrica prolomila. S pomocí vrtulníků se ale v neděli podařilo asi deset metrů dlouhou trhlinu zacelit.

[chooze:article;value:516388]

Podle premiéra Roberta Goloba škody přesáhnou 500 milionů eur (12 miliard korun). Země sice požádala o finanční pomoc Evropskou unii, většina nákladů ale zůstane dle Goloba na bedrech Slovinska. "Slovinsko čelí nejhorší přírodní katastrofě v novodobé historii," prohlásil také.

Počasí už si v zemi vyžádalo nejméně čtyři životy. Podle Deutsche Welle dva nizozemské turisty zabil blesk, dalším dvěma lidem pak život sebrala voda. Další pětice nizozemských turistů je pak stále pohřešována.

[chooze:article;value:516625]

Bouřky a záplavy působily škody také v okolních zemích – v Chorvatsku a Rakousku. V Rakousku je situace problematická v tamní části Korutan. Podle webu Kurier je na tom nejhůře okres Völkermarkt východně od Klagenfurtu, a to hlavně v obcích Kühnsdorf a Globasnitz. Přerušen je i důležitý tah B82.

V Chorvatsku dál panuje napětí kvůli vysoké hladině řeky Sávy u Záhřebu. Na chorvatsko-slovinských hranicích už se řeka sice vylila, její hladina ale stoupá dál. Podle portálu Danas vyhlásil chorvatský vodní úřad v oblasti nouzový stav. Lidé by proto měli přemístit své cennosti na vyvýšená místa, vybavit se zásobami pitné vody a být připraveni na evakuaci.

Ve městě Varaždín zaplavila voda z řeky Drávy oblíbené koupaliště, píše server Dnevnik. V okolí kvůli podmáčené půdě popadalo i několik stromů. Na místě zasahují hasiči. 

Velká voda zpustošila dvě třetiny Slovinska. Škody tam půjdou do miliard korun:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.