Mezi hvězdami se skrývá obří otazník, doslova. Odhalil ho vesmírný teleskop

Vesmírný dalekohled Jamese Webba pomáhá už více než rok odhalovat tajemství vesmíru. Spolu s novými objevy ale vyvstávají také nové otazníky. Jeden mezi nimi ale vyčnívá. Teleskopu se jej totiž bez nadsázky podařilo na konci července vyfotit.

Podle webu Space.com jde o fotografii útvaru HH 46/47, dvojice mladých rodících se hvězd vzdálených asi 1 470 světelných let od Země a ukrytých pod závojem mraku plynů, z nějž čerpají hmotu. Pod tímto útvarem v pozadí se pak skutečně nachází něco, co vypadá jako otazník.

Co je objekt opravdu zač, se dá sice jen odhadnout, jeho tvar a barva ale o jeho původu můžou podle vědců leccos napovědět. Například načervenalá barva znamená, že jde o útvar nacházející se velmi daleko od Země. Tvar pak dle mezinárodního týmu astronomů, kteří se o teleskop starají, může odpovídat dvojici galaxií. 

[chooze:article;value:500328]

"Tyto dva tvary naznačují, že by mohlo jít o galaxie, které jsou v procesu vzájemného sloučení. Ta horní část otazníku je galaxie, která je nespíš slapově narušená. Objekty s dvojitými laloky jsou pro slučující se galaxie typické," dodává k otazníku Matt Caplan, který vyučuje fyziku na univerzitě v Illinois.

Podobně to vidí také astronom Stephen Wilkins z univerzity v Sussexu. "Existují stovky miliard galaxií, které můžeme pozorovat z naší části vesmíru. Většina z nich má spirálovitý nebo eliptický tvar, avšak stejně jako u mraků, když si jich prohlédnete dost, najdete některé, které vypadají jinak. Zahlédnout ve vesmíru otazník je nepochybně velmi cool," řekl pro Daily Mail.

"Omlouvám se, že musím lidem zkazit radost, ale pravděpodobně to není zpráva pro lidstvo. Ukazuje to ale úžasnou schopnost tohoto teleskopu prozkoumat náš vesmír jako žádný dalekohled před ním," dodal.

Astronomové objevili obří explozi. Je 100krát větší než Sluneční soustava (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.