Zajímavosti o bouřkách: Vražedné blesky a ničivé dopady dešťů

Meteorologové při výstrahách rozdělují bouře do tří kategorií podle jejich intenzity. Silná bouřka se vyznačuje tím, že může spadnout více než 30 milimetrů srážek za hodinu. Dalšími možnými jevy je rychlost větru přesahující 60 kilometrů za hodinu či padání krup velkých maximálně dva centimetry. 

Při velmi silné bouřce naprší okolo 50 až 70 milimetrů za hodinu, rychlost větru dosáhne až na 85 kilometrů za hodinu, což způsobuje rozsáhlé škody. Tento druh bouřky je doprovázen blesky a někdy i kroupami o průměru dva až pět centimetrů, uvedl Český hydrometeorologický ústav

Největší riziko představují extrémně silné bouřky, kdy za hodinu spadne více než 70 milimetrů srážek. Síla větru, který přesahuje rychlost 110 kilometrů za hodinu, páchá další škody. Blesky se na nebi objevují ve větší intenzitě. Kroupy mohou mít průměr větší než pět centimetrů. 

[chooze:article;value:515537]

Ničivý dopad bouřek

Déšť a bouřky jsou sice pro přírodu důležité, mnohdy ale dokáží napáchat nemalé škody. Kromě deště je způsobují i kroupy. Jejich náraz může poškodit auta, okna, skleníky i úrodu, v krajních případech pak mohou kroupy i zabíjet. 

S ničivým tornádem má zkušenosti i řada obyvatel České republiky. Jen v tomto roce zaznamenali tento jev třeba na Svitavsku či Havlíčkobrodsku. Nejničivější tornádo v historii ČR zasáhlo v červnu 2021 obce na Břeclavsku a Hodonínsku, kde téměř zpustošilo sedm obcí. 

Přívalové deště nejsou v letních měsících ojedinělé. Většinou však mají krátkého trvání a nezpůsobí příliš velké škody. Může se však stát, že prudký déšť trvá i desítky minut. V tu chvíli nezvládá vodu vstřebávat příroda ani kanály. I z malých potůčků se tak během chvilky může stát nebezpečný živel, což ústí v přívalové povodně. 

[chooze:article;value:514284]

Zimní bouřky

Na území České republiky se vyskytují každý rok, ale i tak jsou poměrně vzácné. Zimní bouřky se oproti těm letním vyznačují menším počtem blesků. Méně jsou slyšet i hromy. Nebezpečí zimních bouřek se vyznačuje hlavně sníženou viditelností způsobenou silným sněžením. Na to často doplácejí hlavně řidiči. 

Blesky

Blesky jsou "věrným společníkem" bouřek. Pokud jste v bezpečí domova, nabízí blesky nádhernou podívanou. Zdání ale klame. Tyto ničivé elektrické výboje mohou i zabíjet. 

Fakta o blescích

Blesky ve většině případů hledají nejjednodušší a nejvodivější cestu do země. Proto si vybírají nejvyšší a nejvíce vodivá místa v krajině. Tím se ale v některých případech můžete stát i vy. V bouřkách je tak nejlepší schovat do míst, kde na vás blesky nemohou. 

Elektřina v blescích dokáže okolní vzduch ohřát až na 30 tisíc stupňů Celsia. To je až pětkrát vyšší teplota než na povrchu Slunce. Na světě udeří blesk každou sekundu průměrně až stokrát. Denně se tak toto číslo v průměru na celém světě vyšplhá až na 8,6 milionu. 

[chooze:article;value:515897]

Mýty o blescích

O blescích se vypráví řada mýtů, které mohou mít až tragické následky. Podle jednoho z nich je bezpečnější při bouřce zůstat v pohromadě v početnější skupině. Pokud by ale blesk zasáhl jednoho člena skupiny, může ohrozit životy další. 

Spousta lidí si myslí, že je před bleskem v bezpečí, když se schová do jakéhokoliv úkrytu. Například stan, jeskyně či zříceniny hradu bez hromosvodu. Tam se ale riziku zásahu bleskem nevyhnou. Bezpečným úkrytem je například dům s hromosvodem nebo zavřené auto. I doma vás ale může překvapit blesk prostřednictvím elektrických zásuvek. 

Zajímavosti o bouřkách a blescích

Blesky mohou mít někdy až nečekané a tragické dopady. Každý rok úder blesku stojí život zhruba 24 tisíc lidí. V roce 1939 zabil jediný blesk v americkém Utahu 835 ovcí. Letos zase podle webu Fox News úder blesku zabil více než 30 krav v Alabamě. 

Přibližnou vzdálenost bouřky si můžete snadno spočítat. Stačí začít počítat ve chvíli, kdy spatříte blesk. Počítat přestaňte ve chvíli, kdy uslyšíte hrom a konečný počet vteřin vydělte třemi. Výsledkem je přibližná vzdálenost bouřky v kilometrech. 

Vzdušné trychtýře, blesky a hromy. Polsko na konci července zasáhly silné bouře, jeden mrtvý:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.