V Česku je nedostatek strojvedoucích. Chybí jich až několik stovek

"Personální potřeba u ČD se dlouhodobě pohybuje kolem 3 500 strojvedoucích. V současnosti stav strojvedoucích kryje potřebné výkony, i když není zcela naplněn," řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Podle zástupců federace strojvůdců je ale právě nenaplněný stav jedním z důvodů, proč o tuto profesi není takový zájem. Ti, kteří jezdí, totiž slouží i za ty, kteří chybí.

"Myslíme si, že tento počet lidí neodpovídá potřebám provozu, protože to sledujeme na množství přesčasových hodin, který jednotlivý dopravci zveřejňují. A podle toho taky usuzujeme, že by těch lidí bylo třeba v řádu několika desítek či stovek víc," uvedl viceprezident Federace strojvůdců ČR Jaroslav Vincour.

[chooze:article;value:509055]

​Zatím moc nezabírají ani atraktivní benefity, jako jsou náborové příspěvky anebo nadprůměrné mzdy. "Průměrná mzda se pohybuje v rozmezí 43 000 až 45 000 hrubého bez příplatků. Strojvedoucí jsou ohodnoceni například i na základě délky praxe," řekl provozní manažer dopravce RegioJet Jiří Jahelka.
Sami strojvedoucí by ale hlavně uvítali pravidelné směny nebo méně přesčasů. Jedním z největších problémů jsou prý právě takzvané trhané směny. "Zejména u té mladší generace zjišťujeme, že nutnost pracovat takřka čtyřiadvacet hodin denně celý týden pro ně není zrovna to, po čem by toužili," dodal Vincour. A to i přes to, že jsou za takové směny ze zákona příplatky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.