Na podzim udeří covid, varuje rakouský expert. Prymula nevylučuje roušky

V únoru přestalo ve Vídni platit nařízení týkající se povinnosti nošení respirátorů ve veřejné dopravě. Začátkem školního roku však může hrozit jeho navrácení. V Rakousku totiž sledují vývoj šíření covidu vyhodnocováním odpadních vod. Podle úřadů výskyt infekce v posledních týdnech mírně narůstá.

Upozornil na to portál oe24.at. "Dlouho jsme tu žádnou vlnu neměli, takže je zase na čase. Čísla jsou teď opravdu nízká, ale imunita klesá. Současný mírný nárůst neukazuje letní vlnu, ale možný je začátek podzimní vlny," vysvětlil Elling.

Nákaza se vrátí podle epidemiologa Petra Smejkala i do Česka, s návratem proticovidových nařízení ale nepočítá. Problém je podle něj ale v tom, že většině lidí už doběhla imunita. "Jsme dál od té doby, co jsme se imunizovali, ať už očkováním, nebo proděláním choroby. Očekávám tedy vzestup případů, ale rozhodně ne opětovné zavedení roušek, natož vyhlášení lockdownu," řekl TN.cz.

[chooze:article;value:478533]

Podzimní vlnu očekává i Roman Prymula, který několik měsíců boj s koronavirem řídil i jako ministr zdravotnictví. "Lidská populace na situaci okolo koronaviru už příliš proaktivně nereaguje. Odklon od očkování je celosvětový. Virus tady za pár měsíců začne cirkulovat výrazně více, než je tomu teď v létě," uvedl epidemiolog.

Podle Prymuly ale výskyt nemoci nenaroste dramaticky. Že ale budou opět potřeba roušky, se prý vyloučit nedá.

Namístě je podle obou alespoň jedna další dávka vakcíny. "Já si ji třeba dám," uzavřel Smejkal.

Češi věřili falešným zprávám. Odradily je od očkování proti covidu, tvrdí výzkum (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.