Dětským ozdravovnám hrozí zánik. Zákon má s jejich fungováním problém

Pobyt v dětské ozdravovně je nepostradatelný pro malou Lauru a Viktora. Sourozenci mají potíže s dýcháním. Viktor je astmatik a podle maminky Sabiny oběma dětem terapie a pobyt v ozdravovně výrazně pomáhá.

"Bývají třeba půl roku bez větších zdravotních komplikací," pochvaluje si paní Sabina. "Vůbec se nám to nelíbí, podepisovali jsme petici a doufáme, že to nebude," vyjádřila se k možnému zrušení ozdravoven. 

Poslední čtyři ozdravovny fungují podle registrace ze začátku století. Zákon o zdravotních službách z roku 2012 už pojem dětská ozdravovna nezná. Posuzuje je jako zařízení následné péče. Krajské úřady teď odmítly jejich přeregistraci. Musely by mít například víc personálu.

[chooze:article;value:510452]

​"Jiný personál, jiné peníze. Třicet let nás pojišťovna platí jako dětskou ozdravovnu a v tuhle chvíli by po nás chtěli zdravotní péči jako v lázních nebo v léčebně," vyjádřil se Petr Kraus, ředitel ozdravovny ve Špindlerově Mlýně. Ta funguje nonstop bez přestávky a během jednoho roku pomůže až 500 dětem.

Ozdravovny se odvolaly k ministerstvu zdravotnictví a o změnu legislativy se snaží i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS), v jehož kraji ozdravovny působí. "Já vlastně doteď nechápu, proč úředníci z ministerstva zdravotnictví nejsou schopni legislativně ošetřit ten systém," prohlásil. 

"V roce 2012 všechny ozdravovny skončily. Všechny kraje to transformovaly tak, jak měly, ale Královéhradecký kraj se na to vykašlal a začal to dělat teď. Bylo to několik let protizákonné," nechal se slyšet ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Resort chce do systému financování zapojit zdravotní pojišťovny a mít jasno do měsíce. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.