Revoluce v léčbě rakoviny: Lékaři testují tabletu, která zastavuje růst nádoru

Výzkum, který může změnit svět – tak mluví o léku proti rakovině světoví odborníci. Tým amerických lékařů a vědců na vývoji převratné pilulky pracoval dvacet let. "Při vývoji léku jsme se zaměřili na PCNA protein, který se stará o růst a replikaci buněk. V případě rakovinových nádorů je lehce odlišný a právě to umožnilo vyvinout proti němu lék," řekla spoluautorka převratného léku Linda Malkasová.

Lék má podobu pilulky, a pacientům by tak stačilo ji pouze spolknout. Výhodou je, že oproti některým jiným metodám léčby rakoviny není toxická. Lékaři látku úspěšně otestovali na zvířatech. Nyní má probíhat první fáze klinických testů na lidech. "Teoreticky by to mělo fungovat tak, že zdravé buňky, které se dělí pomalu a v pořádku, to nechá být. A naopak buňky, které se utrhnou ze řetězu, to znamená nádorové buňky, to v růstu zastaví. Právě to je na tom to převratné," uvedl vedoucí Onkogynekologického centra pražské Všeobecné fakultní nemocnice David Cibula.

[chooze:article;value:513319]

​Jiný tým amerických lékařů testuje na lidech, kteří mají rakovinu prsu anebo plic, vakcínu. Ta má zmenšovat nádory a zabraňovat návratu zhoubné nemoci. "Rakovina se mi rozšířila už i do mozku, proto jsem se zapojil do programu experimentální léčby," uvedl onkologický pacient Tomáš.
"Jsem si téměř jistá, že nejpozději za pět let dosáhneme schválení této vakcíny a bude možné ji používat v oblasti recidivy onemocnění," dodala americká lékařka Nora Disisová. Právě rakovina je podle statistik ve světě druhým nejčastějším důvodem úmrtí.

Podobné to je i v České republice. Za život se se zákeřným onemocněním setká každý třetí z nás. Ve vývoji medikací proti rakovině není pozadu ani Česko. Vědci z biotechnologické společnosti Sotio, která patří do skupiny PPF, pracují na léku, který by měl léčit nádory plic, prostaty anebo kůže.
 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.