V Česku je k prodeji spousta zámků. Pořídit se dají za desítky milionů

Stovky metrů čtverečních, krásné výhledy, přepychové místnosti a rozsáhlé zahrady. Ten, kdo si chce žít jako šlechtic, má možnost. Ceny zámků sice nejsou nejnižší, ale nabídka je bohatá.

"Aktuálně máme v nabídce kolem dvaceti zámků. Jsou po celý republice a některé nabízíme veřejně, některé neveřejně. Záleží na přání majitele toho objektu," prozradila majitelka realitní kanceláře Chateu.cz Lucie Soukupová. 

[chooze:article;value:507341]

​Zámek využívají soukromí majitelé komerčně i pro soukromé účely. "Po nákupu obvykle probíhá řada průzkumných prací. Zjišťuje se, v jakým zámek je stavu, a hledá se nějaké zadání pro start projektu a budoucí využití zámku. Většina těch objektů je památkově chráněná, takže je to samozřejmě pod dohledem Národního památkového ústavu," objasnil majitel architektonického studia Anarchitekt Jiří Soukup. 

Koupit je možné například zámek Hořín, který býval chloubou rodu Lobkowiczů. Cena je neveřejná, ale odhadem to bude minimálně padesát milionů korun. Nového pána by potřeboval i zámek Býkov na Plzeňsku, který stojí 85 milionů. Za třicet milionů je možné koupit zámek v Římově na jihu Čech.

"Aktuální situace, co se týče prodeje historických budov, je stagnující. Je spoustu lidí a investorů, kteří mají rádi historické budovy a chtějí to uchovat pro své děti. Ten zámek už po staletí měly rodiny, takže chtějí vybudovat něco podobného," vysvětluje realitní makléř Ondřej Porner. 

[chooze:article;value:516103]

​"Zámky berou jako investici, ale především mají pocit nějakého vlastenectví. Chtějí opravit zámek, když je v obci nějaká ruina. Mají peníze a chtějí pomoct tomu objektu, aby znovu začal fungovat pro lidi," říká Soukupová.

Například zámek v Trnové u Prahy noví majitelé koupili před dvěma lety. Zrekonstruovali interiér a nyní funguje jako restaurace a hotel pro veřejnost. "Když jsme poprvé přišli na místo, tak jsme si zámeček okamžitě zamilovali, hrozně se nám tam líbilo. Kromě provozu restaurace a hotelu se zaměřujeme na pořádání soukromých akcí, rodinných oslav, firemních akcí a teambuildingů," prozradila majitelka Markéta Hansen. 

Na koupi historických budov je prý možné využít i některé dotace od státu nebo krajů. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.