Střelec dostal za masakr v synagoze v Pittsburghu trest smrti

Hrdelní trest navrhli prokurátoři a dvanáctičlenná porota musela rozhodnout jednomyslně. Soudce rozsudek formálně vyhlásí ve čtvrtek. Jde o první trest smrti na federální úrovni za prezidenta Joea Bidena, jehož vláda na něj vyhlásila moratorium, uvedla agentura AP.

Porota jednala dva dny a soudce se musí jejím verdiktem řídit. Už předtím uznala Roberta Bowerse vinným ve všech 63 bodech obžaloby.

Bowers v říjnu roku 2018 vtrhnul do synagogy Tree of Life v době sobotní bohoslužby vyzbrojen poloautomatickou puškou a dalšími zbraněmi a střílel po každém, koho zahlédl. Zavraždil 11 věřících ve věku od 54 do 97 let. Další dva zranil, postřelil také pět zasahujících policistů. Vystřelil stokrát a vzdal se, až když mu došly náboje. Policii řekl, že "všichni Židé musí zemřít".

[chooze:article;value:379667]

​Při vynesení verdiktu nehnul Bowers brvou. Obhájci jeho vinu nepopírali, snažili se dosáhnout doživotního trestu s poukazem na pachatelovu duševní poruchu, která způsobila, že má bludné názory na Židy. Tomu však porota neuvěřila, informovala CNN.

Bowers léta zveřejňoval nenávistné komentáře o Židech a přistěhovalcích na internetové platformě užívané krajně pravicovými extremisty. Svůj útok pečlivě naplánoval, vybral si synagogu v jedné z největších a nejtradičnějších židovských komunit v USA. Svého činu nikdy nelitoval ani se neomluvil a nemá žádné výčitky svědomí. Při psychiatrickém vyšetření uvedl, že je vojákem v rasové válce, je na svůj útok hrdý a přál si zastřelit ještě více lidí.

[chooze:article;value:503885]

​Jde o první federální rozsudek smrti vynesený za prezidenta Bidena, který během své předvolební kampaně hrdelní trest kritizoval. Ministerstvo spravedlnosti vyhlásilo moratorium na federální popravy a odmítlo schválit trest smrti ve stovkách nových případů, kde by se mohl uplatnit. Federální prokurátoři však podle AP uvedli, že trest smrti je pro Bowerse vhodným trestem, a to s odkazem na zranitelnost jeho převážně starších obětí a na jeho nenávistné útoky na náboženskou komunitu. I s ohledem na to, že nebyly shledány žádné polehčující okolnosti.

Poprava ještě hrozila muži, který v roce 2017 ve jménu Islámského státu zabil nákladním autem osm lidí na cyklostezce v New Yorku. Porota se však v březnu na trestu smrti jednomyslně neshodla, dostal doživotí bez možnosti propuštění.

Podívejte se na reportáž, ve které TV Nova o útoku Roberta Bowerse informovala (10/2018):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.