Smutná zpověď Viléma Čoka: Musel jsem mámu pohřbít bez jediné kytky

Zpěvák a showman Vilém Čok přišel na konci dubna o svou milovanou maminku. S rodinou jí proto naplánoval důstojné rozloučení a u známého pohřebního ústavu objednal květiny za deset tisíc korun. "Maminka je milovala," řekl redakci TN.cz, když se rozhodl o svou smutnou zkušenost podělit.

Maminka kytky milovala

To, co se ale na pohřbu odehrálo, nikdo nečekal. Když přišel Čok do sálu, květiny ani objednaný věnec na podstavci nebyly. "Byl tam úplně prázdný sál. Jenom s rakví mojí mámy," říká. Byl bezradný a situaci vůbec nedokázal pochopit. "Já ani rodina jsme navíc žádnou kytku neměli. Počítali jsme s tím, že když jsou objednané, zaplacené, tak budou na místě. Objednával jsem je přímo od pohřebního ústavu Pegas," dodává.

"Pohřbíval jsem svou mámu, která milovala kytky, bez žádné ode mě," říká s bolestí v hlase. Situaci naštěstí pomohli vylepšit příbuzní. "Asi 60 lidí, kteří se s mámou přišli rozloučit, kytku přineslo. Nechal jsem proto mámu pohřbít alespoň s kytkami od nich," dodává.

​V jednu chvíli prý dokonce uvažoval, že pohřeb zruší. Příbuzní byli naštěstí chápaví a nepříznivou situaci si nechali vysvětlit. "Já jsem ale vypadal jako vyžírka," vzpomíná Čok. "Nevím, jestli tenhle moment někdy dostanu z hlavy," dodává.

[chooze:article;value:515935]

Ústav prý zapomněl květiny objednat

Ještě v sále se ale rozhodl pohřební ústav kontaktovat. "Zvedla to pracovnice toho pohřebního ústavu Pegas, která to se mnou sjednávala, a omluvila se, že ty kytky zapomněla objednat," tvrdí Čok.

Ve zprávě pak navrhl, že by vzniklou situaci mohla firma kompenzovat mimosoudním vyrovnáním v podobě vrácení částky za pohřeb i květiny a jako odškodné zaplatit 100 tisíc korun za mlčenlivost a jejich pochybení. To ale podle komunikace, kterou má redakce TN.cz k dispozici, jednatel firmy odmítl.

Pohřební ústav se prý chybu rozhodl napravit způsobem, se kterým se Čok nehodlal smířit. "Oni se mi sice omluvili, ale řekli mi, že nabízí pouze kompenzace na základě jejich pravidel. Považovali za dostatečné, že mi ten pohřeb proplatí. Ale to pro mě není žádná satisfakce, vždyť pohřeb celý zkazili," dodává.

[chooze:article;value:511899]

​Firma tak částku za pohřeb i květiny vrátila s tím, že dle jejích pravidel jde o maximální možnou kompenzaci. "Podle mých pravidel tohle není žádná kompenzace, protože vrácení peněz za kytky a za zkažený pohřeb není prostě adekvátní" dodává Čok. Jednatel firmy mu prý od té doby nezvedá telefony a neodepisuje ani na e-maily, ani SMS zprávy.

Celou situaci má zdrcený Čok stále před očima a chyba pohřebního ústavu v něm zanechala obrovský šrám. "Snažím se pochopit selhání člověka, nechápu ale reakci firmy. Chtěl bych, aby se tahle velká společnost, co je na trhu už několik let, chytila za nos," dodává. "Pokládal jsem si otázku, zda stojí důstojný odchod člověka z tohoto světa za to tento případ zveřejnit. Sám jsem si odpověděl, že ano, stojí, už kvůli mé mamince," uzavírá. 

Redakce TN.cz se pokoušela pohřební ústav Pegas kontaktovat. Firma se ale k situaci zatím nevyjádřila.

Jana Šulcová zemřela ve věku 76 let. Diváci ji milovali nejen v komedii S tebou mě baví svět (07/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.