Egypťané vyhlásili válku žralokům. Následky pocítí i turisté

Na problematiku upozornil deník Middle East Eye, podle kterého se mezi Egypťany rozmáhá trend lovu žraloků. Po smrtelném útoku u letoviska Hurghada, který se odehrál začátkem června, stále více tamních obyvatel usmrcuje tyto paryby a někteří se tím i veřejně chlubí.

"Tenhle žralok se mě pokusil napadnout. Ale Egypťany nikdo nedostane," zaznělo od jednoho mladého muže, který se na sociálních sítích pochlubil záběry, jak drží malého žraloka. Video je přitom jen jedním z mnoha, které se v poslední době sdílí mezi Egypťany na internetu. 

Odborníci z takového chování radost nemají, ba naopak. Varují, že tento sílící trend může způsobit nevratné škody na ekosystému Rudého moře. "Chytání a zabíjení žraloků devastuje mořský život. Je patrný nárůst těchto případů, které jsou ostudné a nebezpečné," vyjádřil se ochránce mořského života Ehab Hamdi. 

[chooze:article;value:508399]

​Tragédie v Hurghadě umocnila u místních lidí i turistů strach ze žraloků, negativní následky, které vybíjení těchto dravců přinese, ale podle odborníků pocítí obě skupiny. "Je to něco, co povede k nerovnováze v mořském ekosystému. Žraloci jsou jeho klíčovou součástí," varuje profesorka z egyptského oceánografického institutu Sarah Mehanová.

Bohatý mořský život na pobřeží Rudého moře je přitom hlavním důvodem, proč do země každoročně míří obrovské množství turistů, a příjmy z cestovního ruchu jsou pro zemi zásadní. Pro Čechy Egypt představuje nejbližší a nejlevnější destinaci, kam se mohou vypravit, pokud si chtějí užít korálové útesy a fascinující mořskou podívanou. 

Na korálových útesech Rudého moře je podle organizace Living Oceans Foundation zajímavé, že mají pozoruhodnou toleranci vůči oteplování vody. Více než klimatické změny je tak ohrožuje právě lidská činnost, jako je nadměrný rybolov nebo znečišťování. 

Jak ukazují záběry z dronů, žraloci jsou nám blíž, než si myslíme (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.