Xenofob a buran, pustili se lidé do Jurečky za zneužití Romů v kampani

"Takže ještě ke vší té neschopnosti ještě xenofobie a buranství? Chce se mi z vás zvracet," vzkázala Jurečkovi uživatelka Instagramu. A podobných komentářů jsou u příspěvku ministra práce a sociálních věcí desítky.

"Je mnohem lepší více podporovat pracující rodiče a vše jim zjednodušit než ty, kteří chtějí jen žít z práce ostatních. Takže třeba slavný pán s pivem dožadující se dávek na demonstracích proti vládě a Ukrajincům by měl zbystřit a najít si rychle řádné živobytí," napsal lidovecký předseda.

[chooze:article;value:513545]

Využitím stereotypního vnímání Romů nerozhněval jen své sledující na sociálních sítích, ale i vládní kolegy. Rozčarování neskrýval především ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Ten podotkl, že ve středu si svět připomíná Den romského holokaustu. V noci na 3. srpna 1944 nacisté nařídili likvidaci takzvaného cikánského rodinného tábora v Auschwitz II-Birkenau. Za několik hodin vyvraždili přes čtyři tisíce Romů a Sintů.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Marian Jurečka (@marianjurecka)

"Nesčetně nevinných životů bylo ztraceno jen kvůli etnickému původu. Je smutné, že i dnes se potýkáme s projevy ultrapravicového extremismu a populistické politické scény, která využívá nenávist jako svoji hlavní zbraň. A velmi mě mrzí, že k tomu občas sklouzne i někdo z koaličních partnerů. Naší povinností je totiž postavit se proti tomuto nebezpečnému uvažování a usilovat o společnost, kde je místo pro všechny, bez ohledu na jejich původ, vyznání nebo barvu pleti," napsal Bartoš.

Rakušan: Necitlivé a hloupé

Jurečkova kampaň se nelíbí ani ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN). "Jednodušší systém čerpání podpory je určitě fajn věc. Ta reklama na něj se ale fakt nepovedla. Věřím, že jen proto, že ti odpovědní markeťáci mají zrovna dovolenou," uvedl.

[chooze:article;value:509947]

Podle něj se ale nejedná o rasismus. "Spíš zbytečná a kontraproduktivní stereotypizace. V předvečer připomínky romského holokaustu fakt necitlivá a hloupá," doplnil Rakušan.

Rom, kterého Jurečka umístil na koláž, se proslavil videem z pietní akce za ubodaného mladíka Ukrajincem. Stěžuje si na něm, že kvůli uprchlíkům mu nechodí sociální dávky a nemá z čeho žít. Ministr práce mu už tehdy na dálku poradil, aby šel pracovat. 

Jurečku jsme požádali o vyjádření, na zaslaný dotaz zatím nereagoval.

Politici v Česku berou málo. Někteří si za tu dřinu zaslouží víc peněz, říká Jurečka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.