Rusové útočili kousek od hranic NATO. Zasáhli důležitý přístav

Je to téměř měsíc, co ruský prezident Vladimir Putin odstoupil od dohody, která Ukrajině umožňovala po Černém moři bezpečně převážet desítky milionů tun obilí. Právě přístav Izmajil od té doby slouží jako hlavní alternativní trasa pro jeho vývoz z Ukrajiny. A právě tam se v úterý údajně pod dohledem letadel Severoatlantické aliance dostala trojice civilních nákladních lodí, která tam měla nakládat obilí.

"Útoky Ruska na ukrajinskou civilní infrastrukturu na Dunaji v blízkosti Rumunska jsou nepřijatelné. Jedná se o válečné zločiny, které zabraňují Ukrajině přepravovat své zemědělské produkty k potřebným ve světě," řekl prezident Rumunska Klaus Iohannis.
Silo, které ruské drony v Izmajilu zasáhly, bylo umístěno na řece Dunaj tvořící hranici s Rumunskem. Cílem ostřelování se stal i přístav v Oděse. Cena pšenice po útocích skokově vzrostla o čtyři procenta.

[chooze:article;value:515969]

​Existují ale údajně náznaky, že by se Rusko mohlo k jednání o vývozu ukrajinského obilí vrátit. "Doufám, že Rusko pochopí význam této dohody o dodávkách obilí. Z této dohody mělo prospěch a zaznamenali jsme náznaky, že by mohlo mít zájem se k jednání vrátit. Takže budeme čekat, zda se tak skutečně stane," uvedla zástupkyně Spojených států při OSN Linda Thomas-Greenfieldová.
Putin o možném obnovení jednání o vývozu obilí ve středu po telefonu jednal s tureckým prezidentem Erdoganem, jehož kancelář vydala prohlášení, podle kterého by měl údajně Putin v budoucnu dokonce navštívit Turecko.

Běloruský ministr obrany mezitím údajně jednal s náčelníkem generálního štábu íránských ozbrojených sil o výstavbě továren na výrobu íránských dronů Šáhed v Bělorusku a Rusku. Moskvě by to ušetřilo náklady na jejich dopravu přes Blízký východ.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.