Nebezpečné bakterie v moři. Španělsko muselo uzavřít dvě oblíbené pláže

Pláže u jihošpanělského Alicante jsou během letních dnů zcela zaplněné turisty, tamní úřady ale před pár dny musely uzavřít dvě z nich kvůli znečištěné vodě. "Při obvyklých kontrolách jsme zaznamenali přítomnost bakterie, která se běžně vyskytuje ve fekálních vodách," odůvodnilo španělské ministerstvo životního prostředí v pátek pro noviny El Español zákaz koupání v zátoce Urbanova a San Gabriel. 

Na čas také zastupitelstvo varovalo před koupáním na nedalekých plážích Centro a Playa Els Tossals, a to kvůli obavám z podobného znečištění, uvedl britský web Express. Podle prvních analýz vodohospodářů se v moři vyskytovalo abnormálně vysoké množství ​enterokoků. Únik látek nyní úřady vyšetřují. Z výsledků prvních analýz ale vodohospodáři vyloučili možnost, že by znečištění způsobil odtok z čističky odpadních vod v oblasti San Gabriel. 

[chooze:article;value:512289]

​Běžnou úroveň bakterií znovu naměřili výzkumníci v sobotu, kdy pláže pro veřejnost s výstrahou znovu otevřeli. "Byla to krátká a ojedinělá epizoda kontaminace vody," uvedla v oficiálním prohlášení městská rada města Alicante. Regionální média zmiňují, že město chce co nejrychleji obnovit nejrušnější turistickou sezonu, která má na plážích okolo Alicante trvat zhruba do 15. září. 

Kontaminaci vody, která způsobila uzavření pláží, však vědci stále vyšetřují. K zákazu koupání podle vyhodnocení analýz přistoupili i proto, aby mezi plavci zabránili rozšíření gastroenteritidy a dalším zánětům trávicí soustavy. Mezi příznaky těchto onemocnění patří bolest břicha, těžkosti při polykání a vysoká horečka. 

Moře v Austrálii vyplavilo neznámý předmět. Podle experta by mohl být z vesmíru (07/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.