Změny od srpna: Hromadné propouštění, dražší nafta i návrat oblíbeného seriálu

Dražší nafta

Od 1. srpna se na původní úroveň vrací spotřební daň na naftu. Slevu na dani ve výši 1,50 koruny z každého litru zavedla vláda loni v reakci na skokový nárůst cen v důsledku války na Ukrajině. Původně měla platit až do konce letošního roku, vzhledem k příznivému vývoji cen se ji ale vláda rozhodla ukončit už nyní. Cena na čerpacích stanicích podle odborníků vzroste o více než 1,50 koruny, odhadují nárůst o zhruba 1,80 Kč. 

Méně zaměstnanců České pošty

Česká pošta i v srpnu pokračuje v hromadném propouštění svých zaměstnanců. Už k 1. červenci muselo podnik opustit přes 500 pracovníků, od 1. srpna jich ubylo dalších 251. "Naplánované propouštění se týká zaměstnanců v logistice," objasnil mluvčí České pošty Ivo Vysoudil. 

[chooze:article;value:511499]

Ochrana oznamovatelů

K 1. srpnu začíná v Česku platit zákon o ochraně oznamovatelů, tzv. whistleblowing. Nově mají všechny firmy s více než 250 zaměstnanci, obce nad 10 tisíc obyvatel nebo orgány veřejné moci povinnost mít interní oznamovací systém, prostřednictvím kterého bude možné bezpečně oznamovat nevhodné chování. Zaměstnanec tím například nebude riskovat své pracovní místo nebo jiné důsledky. 

Za nedodržení této povinnosti hrozí pokuta až do výše jednoho milionu korun. V prosinci bude tento právní předpis povinný i pro firmy s více než 50 zaměstnanci. 

Disk Google

Webové úložiště dat Disk Google je nově dostupné pouze pro uživatele s operačním systémem Windows 10 a novějším. Společnost Google na svých stránkách oznámila, že od srpna ukončuje podporu pro tuto desktopovou aplikaci na operačních systémech Windows 8 a 8.1, Windows Server 2012 a všech 32bitových systémech Windows. 

[chooze:article;value:515063]

Kotlíkové dotace

V průběhu srpna mohou další nízkopříjmové domácnosti žádat o kotlíkovou dotaci. Některé kraje začaly žádosti přijímat už dříve, jiné příjem odstartují až v září. Srpnové termíny se týkají obyvatel pěti krajů a hlavního města Prahy. 

"Dotační program je jednou z posledních šancí, kdy si mohou nízkopříjmové domácnosti vyměnit starý, nevyhovující kotel na tuhá paliva za moderní kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo, přičemž dotace kraje pokryje až 95 % jejich výdajů," uvedl radní Královéhradeckého kraje, který spouští příjem žádostí o dotaci 17. srpna, Adam Valenta (Piráti). 

Kraj Příjem žádostí
Praha Od 7. srpna
Jihomoravský kraj Od 1. srpna
Olomoucký kraj Od 1. srpna
Královéhradecký kraj Od 17. srpna
Ústecký kraj Od 1. srpna
Karlovarský kraj Od 14. srpna
Zdroj: TN.cz

Doprava na Olomoucku

V Olomouckém kraji čeká cestující hned několik dopravních komplikací. Kvůli opravám trati nepojedou až do 21. srpna vlaky z Olomouce do Senice na Hané a Drahonovic, v úseku je náhradní autobusová doprava. Další výluky startují na trati z Olomouce do Moravského Berouna a Bruntálu, kde stavební práce potrvají až do poloviny září. 

[chooze:article;value:513855]

​Kvůli stavebním pracím se v srpnu mění také trasy a jízdní řády několika linek autobusů MHD v Olomouci. Seznam uzavírek a změn naleznete na webových stránkách dopravního podniku. 

Návrat Ulice

14. srpna se na televizní obrazovky vrací oblíbený seriál Ulice, o týden dříve pak premiérové díly můžete sledovat na Voyo. Tvůrci seriálu si pro fanoušky připravili několik novinek. Jednou z nich jsou hned dvě nové postavy, které ztvární Lucie Vondráčková a Adéla Gondíková. Do děje zasáhnou také staronové postavy, vrací se například Monika Farská v podání Anny Fixové nebo Jiří Panzner alias Eddie Rambousek. 

Nebeská podívaná

Milovníci vesmíru si v srpnu rozhodně přijdou na své. Během jednoho měsíce nastanou hned dva superúplňky. První proběhne už 1. srpna večer, druhý nastane poslední den v měsíci v brzkých ranních hodinách. A stejně jako každý rok je i letos možné sledovat Perseidy. Meteorický roj je k vidění už od poloviny července, v noci z 12. na 13. srpna ale přijde vyvrcholení, kdy při ideálních podmínkách bude možné spatřit až 90 meteorů za hodinu. 

Změny v zahraničí

Čechů se mohou dotknout i některé změny v zahraničí. Od 1. srpna je například možné koupit švýcarskou dálniční známkou elektronicky. Celoroční kupón stojí 40 švýcarských franků, tzn. necelých tisíc korun. V Maďarsku s koncem července zrušili cenový strop u základních potravin. Jak připomíná web Daily News Hungary, vládní opatření, které se týkalo 20 výrobků, skončilo po 17 měsících. 

Pohonné hmoty v červenci pozvolna zdražovaly, stále ale byly levnější než v loňském roce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.