Politologa kauza Vaňková nepřekvapila. Bílý prášek je dnes v politických kruzích běžný, říká

Nejprve uvedla, že jde o fotomontáž, později si nemohla vzpomenout, pak se k pravosti snímku přihlásila. Kauza brněnské primátorky Markéty Vaňkové by navzdory ochotě političky rezignovat mohla vyšumět doztracena. Občanští demokraté z jejího regionu jí totiž vyjadřují podporu.

"Paní primátorku znám po soukromé i pracovní stránce. Ona z mého pohledu dělá pro Brno maximum, co může. Mohu prohlásit, že naši důvěru paní Vaňková má a pro Brno odvádí excelentní práci," říká brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Šéf oblastního sdružení strany Robert Kerndl je podle něj momentálně na dovolené, jeho reakci se TN.cz obstarat nepodařilo. Kerndl nicméně figuruje na zmíněném kontroverzním snímku vedle Vaňkové. 

[chooze:article;value:515829]

​Politolog Lukáš Jelínek už ale takový optimismus jako Kratocvhvíl nesdílí. "První problém je, jak paní primátorka tu kauzu vysvětlovala, protože průběžně přichází s různými verzemi a nepůsobí příliš věrohodně," vysvětluje Jelínek.

"Nejprve tu věc popírala, pak si vzpomněla, že během pořízení snímku s někým probírala brněnské sochy. Všechno to zní velmi nevěrohodně. Pokud by měla kvůli něčemu skončit, tak by to bylo už z toho důvodu, jak se ke kauze postavila. A nešťastné je samozřejmě i požívání nějakých návykových látek. To se veřejnému mínění asi líbit nebude," uvažuje politolog.

"Já osobně bych ale byl shovívavý, protože není žádné velké tajemství, že v určitých společenských vrstvách začíná být podobné chování běžné, a řadí se k tomu i určité politické kruhy," vysvětluje Jelínek.

Politici hovořící o legalizaci konopí podle něj v takovém kontextu, pokud užívají mnohem tvrdší drogy, působí nevěrohodně. "Přitom po nich chceme, aby byli vzorem a šli nám příkladem. A měli by být těmi prvními, kteří budou platnou legislativu dodržovat," upozorňuje odborník.

Skutečnost, že je Markéta Vaňková primátorkou už ve druhém volebním období, považuje za její velký osobní úspěch. "Vždy si dokázala v komplikovaných vyjednáváních zařídit podporu koaličních partnerů. Nemám ale pocit, že by se do historie Brna po těch všech bytových kauzách zapsala nějak výrazněji než její předchůdci," hodnotí politolog.

"Nevidím za ní žádný významný projekt. Něčím takovým by snad byl jedině teplovod z Dukovan do Brna. Jinak se na ni bude spíš vzpomínat jako na političku, která měla problémy, kauzy a aféry," dodává Jelínek.

 Legalizace konopí může přinést miliardy do rozpočtu. Lidovci jsou proti (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.