Nenasytní Chorvaté museli snížit ceny. Najednou se diví, že mají plno

Penziony a hotely na Istrii k začátku srpna hlásí vyprodáno. Obchodníci zjišťují, že po snížení cen na loňskou úroveň se lidé po krátkém výpadku zájmu rychle vrací. "Po zlevnění je najednou možné najít apartmán pro čtyři osoby za 100 eur na den, což láká i domácí Chorvaty," informuje web Danas

Na začátku léta a po přechodu země na euro totiž podle tamních médií začali obchodníci a zvlášť pronajímatelé ubytování výrazně zvedat ceny. Tento krok se jim ale zřejmě vůbec nevyplatil, protože v červenci měla řada z nich ve srovnání s jinými sezónami až polovinu neobsazených pokojů. Pro druhou polovinu prázdnin se proto vydali směrem snižování cen a cílí i na domácí turismus. 

[chooze:article;value:513789]

​Podle prezidentky Chorvatské asociace rodinného ubytování Barbary Markovičové ceny ubytování klesají opravdu rychle hlavně díky tomu, že pronajímatelé měly příliš vysoká očekávaní od movitých turistů, která se nenaplnila. "Máme také více míst, kde se dá letos ubytovat, takže poptávka není taková, jakou jsme očekávali ve srovnání s minulým rokem a rokem 2019. Ceny v tuto chvíli skutečně dost klesají," řekla. 

Vliv na snížení zájmu na začátku léta má podle ní i vysoká inflace, která nejen letos potrápila skoro všechny evropské státy. Obchodníci a lidé, kteří nabízejí ubytování, by proto podle prezidenta Chorvatské asociace cestovního ruchu Borise Žgomby měli být v důvěře k zákazníkům o dost opatrnější než letos.

[chooze:article;value:513443]

​"Pokud nebudou letošní hosté spokojení s poměrem ceny a kvality, zcela jistě to ovlivní výdělky z turismu v příštím roce," varuje. Za červenec však navštívilo balkánskou zemi zhruba 3,7 milionu turistů, což podle webu Dnevnik.hr v průměru odpovídá počtu návštěvníků v loňském roce. 

Rodina chtěla vyzrát na chorvatskou drahotu. Na pláž si přinesla vařič a campingové židle (07/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.