Autorka Matematiky zločinu: Bylo to těžké období, v Česku jsem se bála

Matematika zločinu – tak zní název minisérie, kterou už nyní můžete sledovat na Voyo. Autorka stejnojmenného podcastu v pořadu TALK! prozradila, jak náročné pro ni bylo dovedení případu až do jeho samotného konce. Možná i proto původně nechtěla, aby minisérie vznikla. 

"Je to živá kauza, její aktéři žijí," vysvětlila. Svým seriózním přístupem ji přesvědčil až režisér Peter Bebjak. "Když jsem pak poprvé četla scénář, tak jsem se smála. A byla jsem ráda, že se směju, bylo to těžké období, kterým jsem procházela, a najednou se na to člověk dívá jako na kino," přiznala novinářka.

[chooze:article;value:514949]

​Náročné období pro všechny

Těžké období to prý bylo jak pro ni, tak i pro Tomáše Tomana, o kterém celá minisérie vypráví. Ten byl před lety odsouzen za zločin, o kterém od začátku tvrdil, že ho nespáchal. "Ozval se mi na konkrétní článek," vzpomíná Sodomková na první impulzy, které celou investigativní práci odstartovaly. Profesor, o kterém v článku psala, figuroval i v Tomanově případu. "A to mě zajímalo," dodala.

Ačkoliv se tedy rozhodla Tomanův případ prozkoumat, s ním samotným se setkala až mnohem později. "My jsme si nejprve psali, když byl na Bali ve vězení," říká novinářka. "Když ho převezli do Česka, policie nějakým způsobem zablokovala a vymazala naši konverzaci," dodává. Poprvé se tak tváří v tvář potkali až u soudu. "Jen jsme si vyměnili pohledy," přiznala.

Právě natáčení minisérie ale vedlo k tomu, že si na její premiéře začali tykat. Ostatně scéna, ve které je Toman u soudu zproštěn viny, je podle Sodomkové v celém seriálu jednou z nejsilnějších. Navíc s jeho rodinou i autorka třídílnou minisérii sledovala vůbec poprvé.

"Muselo to být strašně těžké, hlavně pro maminku pana Tomana. Jedna věc, která v tom seriálu je a která skutečně tak byla, je, že jsem psala reportáž a použila jsem tam její příběh a ona vzápětí nato přišla o práci. Prošla si těžkou cestou a bylo pro ni emočně náročné to sledovat," připustila Sodomková.

[chooze:article;value:513812]

​V Česku se bála

Od doby, kdy se Sodomková pustila do očištění Tomanova jména, se jí ozvalo mnoho dalších lidí, kteří jsou v podobné situaci. K některým případům se tak prý dost možná vrátí, a to i navzdory tomu, že doba, kdy pracovala na Tomanově případu, ji donutila odjet do zahraničí.

"Neodjela jsem na croissanty do Francie, ale odjela jsem do Iráku. Necítila jsem se tu bezpečně," přiznala Sodomková. Do Iráku prý ale chtěla a další čtyři roky tam pracovala. Právě odtamtud bude i její další kniha.

Sodomková ale doufá, že Tomanův případ bude jakousi inspirací pro ostatní lidi. "Člověk se nesmí vzdát," říká. Právě odhodlání Tomáše Tomana ho prý dovedlo až k zproštění viny. Situace, do které se dostal, se navíc může stát všem.

"My nikdy nevíme, co nám život přinese a do jaké situace se dostaneme. Žijeme tady v nějakém systému a tohle se může stát komukoliv," upozorňuje. "Tomáš Toman nebyl žádný anděl, ale člověk se mnohdy dostane do problému z nějaké hlouposti, nerozvážnosti nebo shodou špatných náhod," uzavírá. První díl minisérie Matematika života můžete už teď sledovat na Voyo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.