Záchranářům se podařilo dostat na hořící loď, plavidlo se snaží odtáhnout dál od pobřeží

Teplota na palubě lodi Fremantle Highway klesla, řekla v pátek agentuře DPA mluvčí nizozemské pobřežní stráže. Nákladní loď, naložená asi 3 800 auty, se nyní nachází přibližně 17 kilometrů severně od ostrova Terschelling.

Záchranné posádky se krátce nalodily na plavidlo a navázaly "nové pevnější vlečné spojení", uvedla pobřežní stráž s tím, že toto opatření usnadňuje pohyb lodi a její udržení pod kontrolou. Intenzita požáru spojená s hustým kouřem se snížila, loď je stabilní a pod čarou ponoru stále neporušená. Loď udržuje na místě remorkér.

[chooze:article;value:515386]

Na lodi plující pod panamskou vlajkou, která byla na cestě z německého Bremerhavenu do Singapuru, vypukl ve středu ráno požár. Přestože byla posádka evakuována, požár si vyžádal jeden lidský život. Nizozemská tisková agentura ANP v pátek uvedla, že na lodi se místo původně uváděných 25 elektromobilů nachází až 500 kusů elektroaut, přičemž citovala informace společnosti K Line, která si loď Fremantle Highway pronajala od japonského rejdaře.

To by záchranným složkám patrně zkomplikovalo hašení, protože baterie elektromobilů se hasí obtížněji. Odborníci spekulovali, že požár vznikl od baterie jednoho z elektromobilů, ale to zatím nebylo potvrzeno. Pokud by se loď s automobily převrhla nebo potopila, mohly by uniklé škodliviny a těžký topný olej způsobit ekologickou katastrofu. Z preventivních důvodů proto přímo u zasažené lodi kotví speciální loď určená k sanaci těžkého oleje.

https://twitter.com/dpa_intl/status/1685172049395011584

Podle německého odborníka na životní prostředí Kima Detloffa se kontaminovaná voda již dostala do moře. "Ekologická katastrofa je vlastně už tady," řekl německé veřejnoprávní televizi NDR Detloff, který je ve Svazu ochrany přírody a biologické rozmanitosti (NABU) zodpovědný za ochranu moří. Detloff uvedl, že hoří škodliviny, toxiny, těžké kovy, plasty, baterie a olej. "A tyto složky se již dostávají do ekosystému prostřednictvím chladicí vody, takže dochází k lokální kontaminaci," dodal.

Záchranáři se nyní snaží odtáhnout loď dál na moře, mimo ekologicky citlivé Waddenské moře. Podle Detloffa je to jeden ze způsobů, jak získat čas. Christian Meyer, ministr životního prostředí německé spolkové země Dolní Sasko, která leží na pobřeží Waddenského moře, v pátek vyzval spolkovou vládu, aby velkým lodím nařídila plavbu dál od pobřeží.

"Z minulých nehod je třeba konečně vyvodit důsledky," řekl politik Zelených místním novinám Ostfriesen-Zeitung a Hannoversche Allgemeine Zeitung. "Dolní Sasko tento požadavek opakovaně vzneslo na Berlín, ale spolková vláda stále neprovedla žádná konkrétní opatření." Velké kontejnerové a nákladní lodě by mohly být pro dolnosaské pobřeží "skrytým nebezpečím". Zejména za špatného počasí je nebezpečí nehody a ekologické katastrofy velké, řekl Meyer.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.