Vědci vzkřísili tvora z doby ledové. Červi zamrzli už před 46 tisíci lety

Vzkřísit pravěkého tvora je snem mnoha vědců. Skupině výzkumníků z univerzity v německých Drážďanech se tento sen splnil. Podařilo se jim totiž přivést zpět k životu živočicha, který žil ještě v době ledové.

Nejedná se však o mamuta, nýbrž o primitivního červa zvaného hlíst. Tohoto parazitického živočicha nalezli vědci ve zmrzlé hlíně sibiřského permafrostu, uvedl portál CNN News. Hlísti, které výzkumníci ve svých laboratořích vzkřísili, zamrzli před asi 46 tisíci lety.

[chooze:article;value:515628]

Červů rozmrazili a oživili vědci asi stovku. "Celé ty roky přežili ve stavu snížené aktivity zvaném kryptobióza," vysvětlil jeden ze členů týmu Teymuras Kurzchalia, píše portál Independent. Kryptobióza je jedním z typů živočišné dormance, kam patří například také spánek nebo zimování.

Objev drážďanských vědců je jedním z nejextrémnějších případů kryptobiózy, který věda zná. Ukazuje, že zmrzlé organismy dokáží přežít velmi dlouhou dobu a lze je opět rozmrazit, tedy alespoň ty primitivní. U lidí je však takovéto vzkříšení stále nemožné.

Velký úspěch českých vědců. Antibiotika v krmivech pro prasata nahradili přírodními látkami:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.