Mír s Ukrajinou není reálný, tvrdí Putin. Rusko není zvané na mírové jednání

Mír mezi Ruskem a Ukrajinou? V současné době nereálné. Tak ruský prezident Putin reagoval na mírové návrhy zástupců afrických zemí během summitu v Petrohradě. Proti dialogu mezi oběma zeměmi prý ruský lídr nic nenamítá. Ale jen v případě, že by ho zprostředkovaly spřátelené africké státy nebo Čína. Ta už se o mírová jednání v minulosti pokoušela stejně, jako například Turecko.

"Ta iniciativa může být základem pro mírové snahy. Chci ještě jednou zdůraznit, že diskuze, které jsme na tomto summitu vedli, byly skutečné. A opravdu jsme se snažili najít nějakou cestu, jak situaci uklidnit," nechal se slyšet Putin.

[chooze:article;value:515641]

Uklidnit situaci má mírový summit, který se bude konat na začátku srpna v Saudské Arábii. Rusko na něj ale pozvánku nedostalo. Zúčastnit se ho mají zástupci zhruba 30 západních zemí, včetně Česka.

"Mohu potvrdit, že Česko pozvání na summit v Saudské Arábii obdrželo. O úrovni zastoupení rozhodneme v pondělí. Zájem o českou účast potvrzuje aktuální postavení Česka na mezinárodním poli, stejně jako sílu spojenectví naší země s Ukrajinou," řekl mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Mezitím ukrajinské jednotky postupují na frontě hned v několika směrech. Největší úspěchy prý zaznamenaly jižně od Bachmutu. V noci na neděli ukrajinské drony zaútočily přímo na Moskvu, Brjanskou oblast a na anektovaný poloostrov Krym. Celkem byli zranění čtyři lidé.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.