Chystané změny penzí: Jak konkrétně se podepíší na výši důchodů

Mechanismus navyšování penzí se podle Sněmovnou schváleného návrhu zákona promění hned ve dvou oblastech. Zaprvé jde o výpočet, který každoročně upravuje výši důchodů podle úrovně reálných mezd. Místo poloviny hodnoty jejich nárůstu dostanou důchodci nyní jen jejich třetinu. Druhou je pak soubor opatření, která mají důchodcům pokrývat náklady spojené s inflací.

První úprava se prý důchodců, minimálně v nejbližší době, nijak nedotkne. "Zaležet to bude na tom, jak se bude měnit reálná mzda – tedy skutečná hodnota mezd. Letos kvůli inflaci reálná mzda klesá, takže změna tady nebude žádná," vysvětlila předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová.

Dopady tak tato část novely bude mít až do budoucna. Podle Desatové způsobí větší rozevírání nůžek mezi důchodci a zbytkem společnosti. "Velmi zjednodušeně: pokud by se reálná mzda zvedla o 100 korun, doteď by důchodci dostali 50 Kč navíc. Nově místo toho dostanou jenom 33 korun," popsala následky nového výpočtu.

[chooze:article;value:515143]

Jak ale připomíná ekonom Petr Bartoň z investiční skupiny Natland, jde o návrat k pravidlům, která platila do roku 2018. "Lze se na to také dívat tak, že důchodci nebudou po obnovení růstu reálných mezd dostávat méně, jen přestanou dostávat nadlimitně více," vysvětlil.

Rozdíl podle něj navíc nebude zásadní. "Nelze očekávat, že by reálné mzdy rostly v příštím roce více než o 5 %. Namísto 2,5 % navíc tak důchodci v takovém případě v následném roce dostanou jen 1,6 % svého důchodu navíc. Tedy by rozdíl oproti dnešnímu vzorečku byl menší než 1 procentní bod. Při 20tisícové penzi to dělá méně než 200 korun, u nižších penzí ještě méně," doplnil.

Druhá změna, tedy nový způsob pokrývání inflace, pak důchodce podle Bartoně také příliš nezasáhne. Těm s nízkou penzí navíc může spíše pomoci.

[chooze:article;value:515158]

"Tradiční vzoreček pro mimořádné valorizace, od kterého novelou stát odstupuje, přidával zejména zásluhovou část důchodů. Mnohem více tedy zvyšoval vysoké důchody oproti těm nízkým. A lednové valorizace by tyto rozevřené nůžky vždy jen více rozevřely. Tím pádem by valorizace neplnily svou primární úlohu – zajistit kupní sílu zejména sociálně slabším důchodcům," obhajuje rozhodnutí vlády Bartoň.

"Místo této mimořádné valorizace přichází vláda s takzvanou mimořádnou dávkou. Díky ní má mnohem více volnosti navýšit dostatečně právě ty nízké důchody, a to z peněz ušetřených na o něco nižší průběžné valorizaci vysokých důchodů," dodal ekonom.

Jak přesně bude tato dávka vysoká, záleží na více okolnostech. "Nemusí to být v principu podle stále stejného vzorečku a nelze dost dobře přesně vypočítat, jak se současnou změnou změní typický důchod. Bude záležet na nastavení té dávky," vysvětloval problematiku Bartoň.

"U některých vysokopříjmových důchodců může dojít k pokrácení přídavku k důchodu o desítky procent oproti původnímu vzorečku. Ne o desítky procent důchodu, ale o desítky procent toho přídavku k důchodu. Budou existovat i důchodci, kteří podle nové valorizace mohou dostat přidáno více, než kolik by dostali za původního mechanismu," shrnuje změnu Bartoň.

O schválených změnách v důchodech diskutovali poslanci Skopeček (ODS) a Juchelka (ANO):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.