NÁVOD: Úřad rozdá peníze na opravu "domu po babičce". PTEJTE SE MINISTRA

Nový dotační program ministerstva životního prostředí má usnadnit bydlení několika domácnostem. Ty totiž mohou získat až jeden milion korun na komplexní zateplení rodinného domu či postavení nového domu na místě původního. Dotaci je možné využít i na fotovoltaiku, výměnu kotle či například využití dešťové vody.

Rozdíl oproti standardnímu projektu Nová zelená úsporám je zejména v tom, že žadatelé mají obdržet celou dotaci předem. Podle slov ministerstva má být bonusem i 50 tisíc za každé nezletilé dítě žadatele.

"Naší snahou je motivovat domácnosti k realizaci kvalitního zateplení a současně přispět k využití stávajících neúsporných budov namísto rozšiřování další výstavby do volné krajiny," vysvětlilo ministerstvo.

[chooze:article;value:514663]

​Jak požádat o dotaci?

Požádat o dotaci navíc nebude těžké. "Žádost o dotace půjde podat výhradně elektronicky, a to prostřednictvím Agendového informačního systému SFŽP ČR," vysvětlila na dotaz redakce TN.cz mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková. Stránky Státního fondu životního prostředí ČR, přes které půjde o dotaci požádat, naleznete ZDE.

Od ledna pak bude možné obrátit se i na pobočky spořitelen, které nabízejí možnost vyřízení dotace v kombinaci se zvýhodněným úvěrem na jednom místě. Více informací o úvěrech a o tom, jak o ně požádat, naleznete níže v článku. Takové služby poskytne asi 1 400 poboček. 

Možnost podat žádost o dotaci bude spuštěna v září. Pokud jste si již stihli podat žádost o dotaci přes Novou zelenou úsporám a zjistili jste, že je pro vás nový program výhodnější, nezoufejte. Máte čas od původní dotační smlouvy odstoupit. Obě dotace ale můžete zkombinovat, pokud je využijete na jiná opatření.

[chooze:article;value:512912]

​Jak požádat o úvěr?

Pokud budou vaše výdaje za renovaci stále vyšší než přiznaná dotace, můžete navíc požádat i o zvýhodněný úvěr u vybraných stavebních spořitelen, a to bez nutnosti zástavy nemovitosti. Celý proces má být jednodušší a méně nákladný.

Výhodou by měla být navíc i nižší úroková sazba. Ta by se měla pohybovat mezi třemi až čtyřmi procenty. Fixace úrokové sazby pak bude platná po celou dobu splatnosti. Díky delší době splatnosti má jít i o výrazně nižší splátky, než je tomu u spotřebitelských úvěrů.

[chooze:article;value:511137]

​Na co si dát pozor?

Pokud chcete o dotaci požádat, musíte doložit, že jste vlastníky dané nemovitosti, a v případě, že jde o rekreační objekt, doložit jeho trvalé obývání. Nezapomeňte ani na číslo bankovního účtu.

"Je nutné také doložit Závěrečnou zprávu odborného technického dozoru a odborný posudek. Ten musí připravit odborně způsobilá osoba, typicky projektant s energetickým specialistou," dodává Ješátková. Výběr zpracovatele je na vás, případně můžete využít databázi specialistů SFŽP.

Ministerstvo upozorňuje, že pokud žadatel poruší některou z podmínek programu, bude muset dotaci či její část vrátit. To hrozí například v případě nesplnění podmínky deseti let trvalého bydliště v nemovitosti. Vše ale záleží na konkrétních okolnostech případu.

"Vrácení celé dotace očekáváme zcela ve výjimečných případech, kdy zjistíme účelové obcházení podmínek ze strany žadatele," uvádí ministerstvo. Takovou věcí by mohl být například prodej nemovitosti. 

Pozor: Při odeslání zprávy se může zobrazit upozornění, že se zpráva neodeslala. I přesto je formlulář plně funkčí a zprávy nám přicházejí.

[chooze:memo;value:7f949f59-dcdb-4378-abdf-0c86637b4c32]

Některá ministerstva špatně rozdělovala dotace, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.