Slováky překvapil sníh ve Vysokých Tarách. Teploty šly ale pod nulu i v Česku

Ačkoliv bychom si podle meteorologů měli nyní užívat vrchol léta, ve Vysokých Tatrách to na červenec ve středu vůbec nevypadalo. "Je vidět, jak i letní počasí může být strašně proměnlivé a různorodé," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Jak uvádí portál iMeteo.sk, na Slovensko totiž začal proudit studený vzduch až z oblasti Severního moře. V důsledku ochlazení pak na hřebenech hor dokonce sněžilo. Teploty klesly o 8 až 13 °C, což je pod hranicí dlouhodobého normálu.

[chooze:article;value:515117]

Na Lomnickém štítu ve středu odpoledne začalo mrznout, kdy rtuti teploměrů spadly až na -2 °C. "A sněžilo nejen v Tatrách, ale i na vrcholcích Alp napadlo pět až deset centimetrů," popsala Honsová.

Podle meteorologů však sníh není během letních měsíců na horách ničím úplně neobvyklým. "Říkáme tomu letní sníh," vysvětlila Honsová.

A ochlazení pocítili také Češi. Teploty se ve středu pořádně propadly. "V Jizerských horách klesly v noci dokonce pod bod mrazu, když bylo -0,2 °C," uzavřela Honsová. Už o víkendu by se ale mělo znovu vrátit teplejší počasí a teploměry budou atakovat tropických 30 °C. Počítat ale musíme navíc s přeháňkami a bouřkami.

Sucho v Česku trápí zemědělce i zahrádkáře. Více se dozvíte v následující reportáži (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.