Neexistuje racionální důvod pro odmítnutí platby kartou, shodují se odborníci

Některé podniky přestávají přijímat platby kartou, přitom Češi jimi platí čím dál víc. "Češi jsou celosvětově na prvních příčkách v placení mobilním telefonem nebo chytrými hodinkami. Pravdou je, že si na ten komfort jednoduchého placení zvykli, a když vidí ubývání obchodních míst, tak si logicky stěžují, že platit nemohou. A řada míst, kde jste historicky mohli platit kartou, karty přestala přijímat," nastínil Miroslav Lukeš.

K nárůstu plateb kartou podle odborníků přispěla hlavně pandemie. "Hosté si během covidových let zvykli na bezhotovostní placení. Z dat, která máme, chtějí spotřebitelé platit bezhotovostně. Poptávka tlačí na nabídku a není spokojená se současným stavem," doplnil Luboš Kastner.

[chooze:article;value:512987]

​Jako důvody, proč někteří podnikatelé přecházejí od bezhotovostních plateb zpět k hotovostním, často uvádějí bankovní poplatky. "Já si osobně nemyslím, že to jsou poplatky. V dnešní době platíte zhruba 1 až 1,5 procenta. Není to závratná částka. Inklinuje to spíše k oblasti šedé ekonomiky, což znamená, že ne vždy chtějí lidé, aby stát kontroloval toky. Důvod nemusí být jen daňový tok, ale i třeba pocit svobody," míní Lukeš.

[chooze:poll;value:c9bfc0864704fca340c5bbd6699982fe49b7f64d]

​"Máme data, proč se vyplatí přistupovat k bezhotovostní platbě. Tržby při akceptování bezhotovostní platby rostou o 30 procent. Sedmdesát procent lidí platí bezhotovostně a třetina z nich neustále. Navíc podle nejnovějších dat 40 procent lidí při setkání se s tím, že podnik přijímá pouze platby v hotovosti, odchází jinam," popsal průzkumy člen představenstva AMSP.

[chooze:article;value:512815]

​Data, proč se vyplatí podnikatelům přijímat pouze hotovost, ale chybí. "Proto nevidím důvod, proč bych měl přijímat jen hotovost. Já jsem nezaznamenal nic jiného než určité iracionální chování, které může mít různé důvody, ať už to je romantika vůči 90. letům, nebo politické důvody a jiné. V současné době podle mě neexistuje racionální důvod pro neakceptaci digitálních plateb," uzavřel Kastner.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.