VÝSTRAHA: V Česku hrozí nebezpečí vzniku požárů. Ohrožené jsou dva kraje

Přes střední Evropu se do Česka žene studená fronta. Ta s sebou od západu přinese chladnější a vlhčí vzduch. Některé kraje ale stále sužuje sucho. Český hydrometeorologický ústav proto vydal ve středu výstrahu. Žlutý, tedy nízký stupeň nebezpečí, je vyhlášen pro dva kraje. Nebezpečí požárů hrozí v Jihomoravském kraji a v kraji Vysočina.

V Jihomoravském kraji se výstraha týká těchto měst: Brno, Hustopeče, Ivančice, Kuřim, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Rosice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Tišnov, Znojmo a Židlochovice. V případě kraje Vysočina nebezpečí hrozí v Bystřici nad Pernštejnem, Moravských Budějovicích, Náměšti nad Oslavou, Třebíči, Velkém Meziříčí, Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Telči a Žďáru nad Sázavou.

​"V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů," varují meteorologové. Doporučují proto nerozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, a nevypalovat trávu. Zároveň odrazují od odhazování cigaretových nedopalků na zem a používání přenosných vařičů či jiných zdrojů otevřeného ohně.

[chooze:article;value:514653]

​Meteorologové zároveň nabádají, aby se lidé řídili místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požáru mohou být vydány. Lidé by prý měli i úsporně hospodařit s vodou. Výstraha je platná do odvolání.

Bouřky se naopak mohou objevit zejména v Čechách. Na východě země bude ve středu odpoledne a večer zataženo. Nejvyšší teploty dosáhnou 17 až 21 °C, na východě kolem 16 °C, v 1 000 m na horách kolem 11 °C. K večeru pak srážky i oblačnost ubydou.

Itálií se prohnaly silné bouřky. Udeřilo i několik blesků za sekundu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.