Velký požár vypukl i v Portugalsku. S plameny bojuje přes 600 hasičů

Požár vypukl pozdě odpoledne v hornaté oblasti, která je součástí přírodního parku Sintra-Cascais, jenž se rozkládá na ploše přibližně 145 km2 a leží západně od hlavního města Lisabonu, informuje agentura Reuters. Na místě zasahuje více než 600 hasičů se 189 vozidly požární techniky. Do boje s plameny byla nasazena i letadla, která však s příchodem noci musela činnost přerušit.

V jedné z vesnic zasažených požárem vzali zoufalí místní obyvatelé situaci do vlastních rukou a své domy, které ohrožoval oheň poháněný silným větrem, se snažili chránit kbelíky s vodou a hadicemi. "Teď se bojíme, že se oheň dostane až do domů," řekla 34letá Ines Figueiredo s tím, že se snaží pomáhat jak jen to jde, ale podle jejích slov to nemá moc cenu.

[chooze:article;value:514814]

Starosta Cascais Carlos Carreiras uvedl, že největší problém představují poryvy větru o rychlosti až 60 km/h. Dodal, že řada lidí již byla preventivně evakuována. "Hasiči dělají, co mohou," řekl Miguel Medeiros, místní obyvatel, který jako dobrovolník pomáhal hasit.

https://twitter.com/Reuters/status/1683974257246625794

Podle úřadů zatím nebyly poškozeny žádné domy a nebyla hlášena žádná vážnější zranění. Údaje EU ukazují, že Portugalsko, kterému se zatím vyhnula nedávná vlna extrémních veder panujících v jižní Evropě, je obvykle jednou ze zemí, které jsou nejvíce zasaženy požáry.

Extrémní počasí v červenci způsobilo spoušť po celé planetě, rekordní teploty v Číně, Spojených státech a jižní Evropě vyvolaly lesní požáry, nedostatek vody a nárůst počtu hospitalizací v důsledku horka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.