PŘEHLED: Firmy v ČR budou propouštět. Ohroženo je hned několik profesí

"Ke konci června 2023 nahlásilo záměr hromadného propouštění v celé ČR celkem 17 zaměstnavatelů. Tento krok by se mohl v následujících měsících dotknout 943 jejich zaměstnanců," řekla TN.cz mluvčí Úřadu práce ČR (ÚP ČR) Kateřina Beránková.

Ohroženi jsou podle úřadu nejvíce pracovníci v oblasti prodeje, obsluha stacionárních strojů nebo všeobecní administrativní pracovníci. "Hlavními důvody, které vedly zaměstnavatele k tomuto opatření, jsou optimalizace, organizační změny, zvýšení efektivnosti práce, ukončení výroby nebo třeba flexibilnější využití kapacit," nastínila Beránková.

[chooze:article;value:512731]

Oproti předchozímu měsíci i loňskému roku se ale situace zhoršila. "Počet zaměstnavatelů meziměsíčně (o 8) i meziročně (o 11) vzrostl. Počet propouštěných zaměstnanců se meziměsíčně (o 390) i meziročně (o 363) zvýšil," doplnila Beránková.

Je důležité upozornit, že v případě zaměstnavatelů nejde o prostý součet, co se týče celkového počtu. Jeden zaměstnavatel totiž může propouštět ve více krajích. V celkovém souhrnu je ale následně uveden jen jednou.

Nejhorší situace je v hlavním městě. V Praze totiž hromadné propouštění ohlásilo příslušným úřadům pět firem a týkat se má 266 pracovníků. Nepříznivé vyhlídky čekají také zaměstnance v Jihomoravském kraji, kde chce pět podniků propustit 183 lidí.

Podle ekonomů by však tento nárůst neměl představovat zásadní problém. "Pořád jsme totiž ve velice lukrativní pozici z pohledu zaměstnanců, protože máme více volných míst, než je uchazečů o zaměstnání," sdělil TN.cz ekonom Štěpán Křeček.

Česko se totiž řadí mezi země s nejnižší nezaměstnaností na světě. Za červen navíc pracovní úřady evidovaly celkem 249 792 uchazečů o práci, tedy o 4101 méně než v předchozím měsíci. Nezaměstnanost tak klesla na 3,4 %.

[chooze:article;value:511225]

Odborníci mají navíc dobré zprávy, na podzim a v zimě by totiž žádné velké vlny propouštění přijít neměly. "Hromadného propouštění se v Česku neobávám. Očekávám, že v letních měsících bude zaměstnanost silná. Během zimy přijde mírný propad, který je očekávaný, a to například v pohostinství," uvedl ekonom Pavel Peterka.

Úřad práce slibuje proplacení rekvalifikací, zájemce ale odmítá. Více se dozvíte v následující reportáži (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.