Nizozemci rozdělali oheň v Obřím dole v Krkonoších, kam lidé nesmí. Dostali pokutu

Strážci správy Krkonošského národního parku (KRNAP) obdrželi v pondělí večer od tamních obyvatel zprávy o tom, že ve spodní části Obřího dolu je vidět ohýnek. Na místo proto ihned vyrazili.

Ukázalo se, že blízko Dolního Úpského vodopádu, v klidovém území KRNAP, kam veřejnost nemá přístup, se trojice nizozemských mladíků chystala tábořit. "Na místě si postavili dva stany a přímo na vysušené hrabance pod korunami mladých stromků rozdělali oheň," informovala správa KRNAPu na webu.

[chooze:article;value:505185]

Díky hlášení měli strážci s sebou i hasicí přístroj, a tak mohli oheň uhasit a zabezpečit tak lokalitu. Všem třem Nizozemcům pak udělili pokutu ve výši 10 tisíc korun. "Tu mladíci po návštěvě nejbližšího bankomatu zaplatili," doplnila správa.

"Apelujeme na návštěvníky Krkonoš, že v tak suchém období, jaké nyní panuje, kdy všichni sledujeme požáry na jihu Evropy a s ročním odstupem vzpomínáme na požár v Národním parku České Švýcarsko, není rozumné rozdělávat oheň ve volné přírodě, ba dokonce na území českých národních parků, kde je to zakázáno zákonem stejně jako táboření," vyzvali strážci.

České Švýcarsko se stále vzpamatovává z požáru. Turisté se tam ale vracejí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.