MAPA: Počasí houbám v Česku příliš nepřeje. Najít se jich dá ale celá plejáda

[chooze:gallery;value:32499]

Houbařská sezona je v plném proudu, suché a teplé počasí v posledních dnech ale houbám v lesích příliš neprospělo. "Houby schnou, ty srážky strašně chybí," přiblížila redakci TN.cz mykoložka Tereza Tejklová.

Pokud se i tak na houby chystáte, je dobré vědět, kam vyrazit. "Tomu štěstí lze jít naproti. Například mohou růst na vodních hrázích rybníků, v hlubokých údolích nebo místech, kde bylo několik bouřek za sebou," poradil mykolog Libor Tmej.

[chooze:article;value:497293]

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsou nyní dobré podmínky pro růst hub zejména v příhraničních oblastech na severu, východě a západě Česka. Jedná se například o Karvinsko, Frýdeckomístecko, Bruntálsko, Jesenicko, Orlickoústecko, Liberecko, Jablonecko, Semilsko či Trutnovsko. Něco najít mohou lidé také na Klatovsku, Prachaticku nebo v Karlovarském kraji.

Nasbírat se navíc dá celá plejáda hub. "Teď je období muchomůrky růžovky, žampionu i hřibovitých hub. Dá se najít kozák březový, hřib dubový a smrkový nebo i hřiby hnědé," popsal Tmej.

Houbám by navíc mohlo prospět chladnější a deštivější počasí, které nás tento týden čeká. "Akorát nevíme, jak hodně plošně bude pršet. Ten půdní profil je extrémně vyschlý. Aby to houbám prospělo a odrazilo se na pěkné vlně, tak by muselo pršet minimálně týden nebo 10 dnů," doplnil Tmej.

Přestože mykologové nehodnotí zatím letní houbařskou sezonu příliš pozitivně, podle nich ještě není nic ztraceno. Na podzim bychom se totiž mohli dočkat parádní nadílky.

"Jaro bylo skvělé. To bylo nejlepší z mnoha posledních let. Ale to časné léto a prázdniny jsou špatné. To je naopak zase určitě jedna z těch horších sezon. Ale není nic ztraceno. Protože jsme v půlce prázdnin a pro většinu klasických hub začíná sezona až v září a říjnu. To byl i případ z loňska, kdy bylo v létě sucho. Pak začalo pršet a všichni na tu sezonu vzpomínají jako na velmi dobrou, byť trvala jen krátce," uzavřela Tejklová.

Muž našel loni v říjnu u silnice houbový ráj. Podívejte se na záběry:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.